Social

Virusul gripei porcine se adapteaza si se transmite la cald. Suspectii internati la Bals sunt in stare buna

Virusul noii gripe se adapteaza, astfel ca medicii infectionisti se asteapta la scenarii negative in ce priveste raspandirea bolii. Directorul Institutului de Boli infectioase "Matei Bals" din Capitala, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a declarat astazi ca H1N1 si-a schimbat sezonalitatea si se transmite la cald, lucru care ii ingrijoreaza pe medici. In ce priveste prezenta gripei porcine in tara noastra, Streinu-Cercel a precizat faptul ca cei patru bolnavi internati se afla in continuare sub supraveghere medicala.

Cercel a precizat faptul ca starea celor patru pacienti internati la Institutul Matei Bals este foarte buna, femeia care a fost diagnosticata prima cu virusul H1N1 fiind doar sub supraveghere medicala.

In schimb tatal si unul dintre cei doi copii ai femeii se afla sub medicatie, desi se simt foarte bine. In plus, directorul de la "Matei Bals" a mai precizat ca persoanele care s-au aflat in legatura stransa cu cei trei pacienti sunt izolati la domiciliu si se afla sub supraveghere medicala.  

Streinu-Cercel a adaugat faptul ca pentru autoritatile medicale din intreaga lume faptul ca noua gripa se transmite la cald si ca virusul devine mai periculos prin transmitere de la om la om este cu atat mai ingrijorator, cu cat in tarile din emisfera nordica abia acum vine vara. Acest fapt ar putea duce la o crestere a numarului de cazuri din aceasta zona, care s-ar putea extinde apoi si in alte tari.

Gripa porcina pana acum

Gripa porcina a produs pana acum peste 13.000 de bolnavi si 95 de morti in aproape 50 de tari. Organizatia Mondiala a Sanatatii a instituit in urma cu cateva saptamani nivelul 5 de alerta, care este inca mentinut.  

Specialistii ii indeamna pe romani sa evite calatoriile in SUA, Canada, Mexic, Japonia. In plus, acestia sunt sfatuiti ca in cazul aparitiei simptomelor de febra, tuse, secretii nazale, dureri musculare sa se prezinte imediat la medic.

In tara noastra au fost identificate trei cazuri de infectare cu H1N1, suspectii fiind internati in spital. Unitatile de boli infectioase au fost dotate cu antivirale, astfel incat posibilii suspecti de infectare cu virusul A/H1N1 sa poata fi tratati. Potrivit datelor transmise de Ministerul Sanatatii, tratamentele specifice cu antivirale au fost trimise prioritar catre cele noua spitale de boli infectioase din tara:

•    Institutul „Matei Bals” - Bucuresti;
•    Spitalul „Victor Babes” - Bucuresti;
•    Spitalul de Boli Infectioase Cluj;
•    Spitalul „Victor Babes” - Timisoara;
•    Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Craiova;
•    Spitalul de Boli Infectioase Iasi;
•    Spitalul de Boli Infectioase Brasov;
•    Spitalul de Boli Infectioase Constanta;
•    Sectia de boli infectioase a spitalului judetean din Targu-Mures.

Potrivit specialistilor, simptomele imbolnavirii de noua gripa apar la aproximativ sapte zile de la infectarea cu virusul H1N1. Medicii recomanda evitarea locurilor aglomerate si respectarea regulilor de igiena, in special spalarea mainilor cu sapun.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea