Social

Violente maxime aseara la Belgrad

Steagul Romaniei fluturat in piata centrala a Belgradului, orasul in care violentele ating cote maxime. Mega-manifestatia de aseara din capitala Serbiei s-a incheiat cu atacarea reprezentantelor diplomatice ale tarilor occidentale care au recunoscut independenta Kosovo . Peste 70 de persoane, dintre care 19 politisti, au fost ranite bin timpul ciocnirilor dintre protestatari si politie si se pare ca ar exista si un mort, informatiia nefiind inca confirmata oficial. Acestea sunt cele mai violente incidente care au avut loc in Serbia dupa ce duminica provincia Kosovo si-a proclamat independenta. Principalul obiectiv pe care l-au avut in vedere protestatarii sarbi a fost ambasada SUA la Belgrad. Zeci de persoane au incendiat joi seara cladirea ambasadei, patrunzand in incinta ambasadei, unde au aruncat cu bate si pietre si au declansat un incendiu. Drapelul american a fost inlocuit cu cel sarbesc, protestatarii dand foc unor steaguri americane si ale altor tari care au recunoscut independenta kosovara. In acel moment Ambasada SUA era inchisa si nu era pazita de catre politie. O televiziune sarba spune ca, urmare a violentelor se pare ca din cladire ar fi fost scos un cadavru, informatia fiind confirmata de un oficial american. Sky News anunta ca persoana gasita carbonizata in interiorul cladirii nu este un angajat al ambasadei SUA, cotidianul italian "La Repubblica" scriind ca persoana decedata este un manifestant sarb, prins in incendiul provocat de ceilalti demonstranti . Nu doar ambasada americana a fost tinta protestatarilor sarbi. Printre ambasadele luate cu asalt au fost si cele ale Turciei, Germaniei, Canadei, Belgiei si Croatiei la Belgrad, violentele extinzandu-se si catre magazinele si localurile americane din zona. Au fost incendiate un automobil aflat langa ambasada canadiana, o ghereta a politiei de langa ambasada Germaniei, reprezentanta diplomatica a Marii Britanii precum si trei restaurante McDonald's, considerate de ei un simbol al Statelor Unite. Martorii incidentelor spun ca politistii si trupele speciale din Serbia au intervenit destul de tarziu, folosind gaze lacrimogene pentru imprastierea manifestantilor. In randul manifestantilor au fost inregistrati raniti, altii fiind arestati. Dupa aceste incidente, Statele Unite au protestat oficial pe langa guvernul Serbiei.

Peste 500 de mii de oameni la cea mai mare demonstratie din istoria Serbiei. Ieri, cea mai violenta zi in aceasta tara.

Incidentele au avut loc Belgradul a devenit locul in care peste 500.000 de sarbi au iesit in strada, pentru a protesta fata de independenta Kosovo.In fata manifestantilor au venit sa vorbeasca premierul Voislav Kostunica, dar si alti politicieni, unii dintre cei mai cunoscuti sarbi din strainatate adresandu-se multimii prin telefon. Demonstratia, care a fost considerata cea mai mare din istoria tarii, a fost organizata in fata Parlamentului Serbiei, unde participantii au fluturat zeci de steaguri ale Serbiei, dar si ale Rusiei, Romaniei si Spaniei, statele care nu au recunoscut statul kosovar. Ziua de ieri a fost probabil cea mai violenta de pana acum. Un grup de fosti rezervisti din armata sarba au atacat politia kosovara si fortele NATO cu pietre si in flacari, in zona de granita, zona care a fost permament survolata de un elicopter KFOR. Cateva zeci de sarbi au incendiat si saptamana trecuta doua puncte de trecere a frontierei, imediat dupa declararea independentei Kosovo. In plus, aseara politicienii radicali sarbi au lansat un avertisment conform caruia, daca la nivel international nu se pune capat procesului de recunoastere a Kosovo, alte violente nu sunt excluse pe teritoriul Serbiei. Reactia internationala nu s-a lasat asteptata. In afara reactiilor declarative care condamnau incidentele de la Belgrad, cateva sute de soldati cehi au fost deplasati preventiv la punctul de trecere a frontierei de la Merdare, la circa 50 de kilometri nord-est de capitala Kosovo. NATO a trimis de asemenea ofiteri de politie, ca masura de precautie. In mod normal, punctul de trecere a granitei este supravegheat de doar cativa ofiteri. Duminica, 17 februarie, provincia Kosovo si-a proclamat independenta fata de Serbia. Independenta a fost recunoscuta pana acum de 15 state occidentale, Romania, Rusia si Spania refuzand sa fie de acord cu acest act. Foto : AP Video: Reuters Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea