Social

Vioara Guarneri s-a auzit din nou la Peles

Vineri, instrumentul Guarneri care i-a apartinut lui George Enescu s-a intors intr-unul dintre locurile in care marele muzician canta adesea: in Sala de muzica a Castelului Peles.

Prima iesire in lume a violonistului Gabriel Croitoru impreuna cu vioara Guarneri s-a facut in cadrul spectacolului „Povestile Pelesului“, organizat de Radio Romania Muzical, spectacol destinat copiilor si adultilor iubitori de muzica clasica .

Anul acesta se implinesc 165 de ani de la nasterea reginei Elisabeta, cunoscuta ca poeta sub pseudonimul Carmen Sylva, si 135 de ani de la punerea pietrei de temelie la Castelul Peles , prilej de amintire a saloanelor muzical-literare pe care regina obisnuia sa le gazduiasca in Sala de muzica a castelului. Unul dintre artistii nelipsiti de la aceste serate era George Enescu, care canta pentru regina si invitatii sai la vioara sa preferata, realizata de Giuseppe Guarneri.

„Povestile Pelesului“ este un spectacol de muzica, povesti si poezie, al carui personaj principal este Elisabeta de Wied, o printesa sfioasa venita din Germania in Romania, „tara padurilor tainice“, unde a devenit regina si mare protectoare a artelor. In rolul reginei, spectatorii au putut-o vedea pe actrita Medeea Marinescu , care a citit din cartea „Povestile Pelesului“, scrisa de Carmen Sylva.

ala de muzica a fost populata cu aceasta ocazie in mare parte de copiii de la Scoala nr. 27 din Bucuresti, care participa in mod constant la emisiunea interactiva „Lectia micului meloman“, realizata la Radio Romania Muzical de doua ori pe luna.

Viata reginei Elisabeta a fost depanata ca o poveste in sine de cei doi spiridusi care modereaza „Lectia micului meloman“, Arietta (Simona Tanasescu) si Pochettina (Maria Bojin), niste „elfe“ cunoscatoare de muzica clasica desprinse parca din „ Stapanul Inelelor “. Scenariul si regia spectacolului i-au apartinut Celinei Petrescu.

Momentele muzicale au fost asigurate de violonistul Gabriel Croitoru, de pianista Steluta Radu si de violoncelistul Marin Cazacu, care au interpretat muzica de George Enescu, Beethoven, Ceaikovski, Schubert, Jules Massenet si Fritz Kreiller.

Spectacolul „Povestile Pelesului“ va fi difuzat de Radio Romania Muzical pe 3 mai, de la ora 11.00.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea