Social

Cercul suspectilor in rapirea celor trei jurnalisti romani se inchide in jurul unor personaje banuite din start de a fi pus la cale scoaterea din tara si sechestarea lor. Cine sunt cei arestati pana acum la care Cotroceniul se referea cand vorbea despre "actiuni conexe la Bucuresti si Bagdad"? Omar Hayssam la Bucuresti, fratele lui Mohamad Munaf si alti membri ai familiei sale la Bagdad.
Dosarul anchetei legate de rapirea celor trei jurnalisti romani a fost trimis de Politia irakiana instantei, zece irakieni fiind acuzati direct de implicarea in luarea ostaticilor, dupa ce initial au avut loc 88 de arestari, din care 42 de persoane au fost legate de acest caz, dupa cum arata zilele trecute liderul Asociatiei de prietenie irakiano-romane, Shamil Mohammad. Si tot acesta facea o declaratie socanta aratand ca rapitorii nu au fost nici in ultima faza teroristi, ci doar o banda stradala, numele de Muad bin Jebel fiind unui imprumutat de ei pentru a da aparenta unei grupari teroriste veritabile. "Sunt aceleasi persoane care i-au detinut in prima faza. Numai ca intre timp mafiotii au devenit tot mai multi si mai puternici", spunea Shamil.

FRATII OMAR. Primele arestari au fost facute la inceputul lunii aprilie, cand concomitent, la Bucuresti era retinut Omar Hayssam. Palatul Cotroceni arata atunci ca Omar a fost retinut in cazul rapirii, nu pentru infractiuni economice, asa cum sustine Parchetul, si ca "operatiuni conexe se desfasoara la Bucuresti si Bagdad". In capitala irakiana fusese arestat fratele lui Hayssam, Mahmoud. Corespondentul Antenei 1 la Bagdad in acele zile, Mile Carpenisan , afirma, din surse irakiene, ca Mahmoud Omar declarase anchetatorilor ca impreuna cu fratele sau a pus la cale rapirea jurnalistilor.

YUSUF MONAF. In zilele ce au urmat a fost arestat si Yusuf, fratele lui Mohamad Munaf. Surse din comunitatea araba spun ca masina acestuia o conducea Munaf cand a disparut impreuna cu ziaristii romani. Aceleasi surse ne-au confirmat ca mai multi membri ai familiei celor doi au fost arestati, printre care fratele sotiei lui Yusuf si un alt cumnat al acestuia, Ibrahim, sotul surorii lui.

CONTROVERSA. In legatura cu capetele de acuzare la adresa lui Munaf si a familiei lui sunt controverse. Pe de o parte, Munaf ar fi identificat drept capul rapirii. "Munaf este autorul scenariului, dar el nu i-a mers pana la capat", sustin sursele arabe citate. Pe de alta parte, acesta ar fi acuzat de afaceri necurate cu guvernul irakian si de transfer ilegal de bani din Siria in Iordania. Familia Munaf nu ar avea insa afaceri vizibile la Bagdad, fratele acestuia fiind angajat intr-o farmacie. Munaf a fost la Bagdad in urma cu zece luni cand a incercat o afacere cu fier vechi pe care voia sa-l scoata din Irak.

CAMERAMANUL SADDAMIST. Pe 20 aprilie, Politia irakiana aresta un cameraman, corespondent al canalului german ZDF, impreuna cu tatal acestuia si doi frati. Hassan Walid Wahab (23 de ani) era acuzat impreuna cu tatal sau, si el operator de cinema, de implicare in rapirea jurnalistilor romani, sustineau oficialii irakieni, ceea ce creea suspiciunea ca ei ar fi filmat prima inregistrare cu Marie- Jeanne, Sorin si Ovidiu, de o calitate tehnica indiscutabil diferita de inregistrarile pe care teroristii le difuzau de obicei. Reporters Sans Frontieres ii includea insa pe cei doi intr-un raport legat de arestarile abuzive, exprimandu-si rezervele fata de motivul arestarii, sustinand ca politia irakiana cauta de multe ori pretexte pentru a aresta jurnalisti. Familia cameramanului ar fi suspectata de fapt de colaborare cu rezistenta din pricina unui unchi care a facut parte din garda lui Saddam . Intre timp, Hassan a fost eliberat pe cautiune.

ELEMENTUL HAYSSAM. In Romania, singurul personaj legat pana acum de rapirea jurnalistilor este Omar Hayssam. Incarcerarea sa a starnit inca de la inceput controverse, pentru ca, pe 5 aprilie, Cotroceniul anunta ca Omar a fost retinut in legatura cu operatiunile de salvare a celor patru ostatici din Irak. Numai ca, la scurt timp, Parchetul General transmitea ca afaceristul sirian a fost arestat exclusiv pentru infractiuni de natura economica. Procurorii au constituit, ce-i drept, un dosar pentru fapte de terorism in care Omar este cercetat pentru "legaturi cu persoane suspectate a fi implicate in rapirea celor trei cetateni romani". Cazul a ramas insa de atunci in acelasi stadiu incipient. Asa ca, desi legata oficial de rapire, arestarea lui Hayssam vizeaza pana acum doar infractiuni de evaziune fiscala, inselaciune, spalare de bani, Bancruta frauduloasa si crima organizata.

ASOCIATII. Pe langa Omar, autoritatile judiciare au dispus si arestarea unor apropiati ai acestuia, dar tot in legatura cu ilegalitati de natura economica. Printre ei se afla cumnatul sirianului, Mihai Nasture, incarcerat in dosarul privatizarii societatii Foresta Nehoiu, Iosif Gheorghe, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al societatii cu pricina, si Emile Raja el Assal. Nasture si Iosif si-au schimbat de curand declaratiile date initial in fata procurorilor, au hotarat sa coopereze cu anchetatorii si sa-l acuze pe Hayssam. Unul dintre fratii lui Hayssam, Mohamad, are de asemenea un mandat de arestare in lipsa, emis de judecatori in acelasi caz.

ARABII. In mijlocul campaniei judiciare desfasurate impotriva lui Hayssam, Parchetul General anunta de asemenea ca "va examina toate cauzele similare in care au fost implicati cetateni romani de origine araba, solutionate pe intreg teritoriul tarii prin netrimitere in judecata incepand cu anul 1995 la zi". Desi fara vreo legatura vizibila, primul cetatean de origine araba arestat este sirianul Zaher Iskandarani. El a fost incarcerat saptamana trecuta pentru trafic si contrabanda de tigari. Surse judiciare ne-au declarat insa ca vor fi luate la puricat si afacerile mai vechi ale lui Iskandarani cu Omar Hayssam. Ele au iesit la iveala cu mult timp in urma in dosarul "Tigareta II", dar la acea vreme Omar a scapat cu "neinceperea urmaririi penale".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea