Social

#Vinerea Mare #obiceiuri #traditii

Vinerea Mare: Ce nu ai voie sa faci astazi cu niciun chip!

Astazi este ultima vineri din Postul Pastilor, Vinerea Mare sau Vinerea Pastilor, Vinerea Seaca, Vinerea Patimilor, ziua in care Iisus Hristos a fost rastignit!

 

Potrivit traditiei, este zi de post negru, adica nu se bea decat apa toata ziua.

Cei care nu tin post negru trebuie sa evite astazi urzicile si otetul, pentru ca Iisus a fost batut pe cruce cu urzici, iar buzele Mantuitorului au fost udate cu otet, noteaza crestinortodox.ro. Nici ouale nu se vopsesc astazi, din pricina folosirii otetului.

In Vinerea Mare trebuie sa se evite lucrarile agricole, in special mersul pe camp, semanatul sau alte activitati asemanatoare. Aceasta zi mai poarta si numele de Vinerea Seaca si asta pentru ca tot ceea ce se seamana nu rodeste.

De asemenea, sunt interzise spalatul, cusutul si curatenia.

Nici la frizer nu se merge astazi! Cele mai superstitioase persoane evita sa se tunda in Vinerea Mare, deoarece se spune ca le va muri cineva din familie. Cu toate acestea, exista anumite zone, cum e cazul Moldovei, unde oamenii cred ca vor fi feriti de anumite afectiuni si boli daca merg la frizer.

In aceasta zi de vineri, seara, se canta Prohodul si se inconjoara biserica cu Sfantul Epitaf, care simbolizeaza trupul Mantuitorului. Dupa procesiunea din jurul bisericii, Sfantul Epitaf este asezat pe Sfanta Masa din altar, unde ramane pana la inaltare. Punerea pe Sfanta Masa reprezinta punerea Domnului in mormant, potrivit crestinortodox.ro.

Din stramosi se spune ca pe cei ce trec de trei ori pe sub Sfantul Aer nu-i dor capul si spatele in cursul anului, iar, daca isi sterg ochii cu marginea epitafului, nu vor suferi de dureri de ochi.

La sfarsitul slujbei, preotul imparte uneori florile aduse, care erau considerate a fi bune de leac, iar femeile obisnuiesc sa mearga la morminte, unde aprind lumanari si-si jelesc mortii.

Susra foto: prowallpapers.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea