Social

#migratie acvila tipatoare mica #semn de primavara #acvila tipatoare mica #Arlie

Vine primavara! Arlie, cea mai iubita pasare din Romania, se intoarce din migratie!

Arlie, ultima acvila monitorizata satelitar de biologii din Romania, a plecat din Africa spre Romania! Pasarea urmeaza sa parcurga un traseu de 12.500 de kilometri din Namibia pana in tara noastra, informeaza Societatea Ornitologica din Romania.

“Arlie a inceput migratia de primavara pe data de 11 februarie 2017, intre orele 8 si 10 dimineata. Spre deosebire de ultimii doi ani (2015 si 2016), Arlie a plecat spre Romania cu o intarziere de trei zile. Anii trecuti, Arlie plecase din cartierul de iernare pe data de 8 februarie.

Pentru al patrulea an consecutiv, acvila si-a petrecut iarna in Namibia, nu a schimbat locatia.

In primele trei zile ale calatoriei sale spre tara noastra, Arlie a parcurs in zbor circa 500 de kilometri in directia nord-est. Acvila are de strabatut continentul african de la vest la est si apoi de la sud la nord. Calatoria ei pana la cuib va insemna un traseu de 12.500 de kilometri, 3 continente si 17 tari, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia si Bulgaria”, anunta Societatea Ornitologica din Romania intr-un comunicat de presa.

Arlie a fost capturata in 2013 de o echipa formata din specialisti de la Societatea Ornitologica Romana, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu si Grupul Milvus. A fost echipata cu un transmitator satelitar cu greutatea de 45 de grame si eliberata, actiune desfasurata in cadrul proiectului LIFE 'Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania'.

Arlie este o femela adulta de acvila tipatoare mica si a cuibarit din 2013 in 2016 langa localitatea Berivoi. Deranjata de lucrarile forestiere de anul trecut, pasarea si-a schimbat cuibul. In 2016, Arlie a ajuns in Romana pe 2 aprilie.

Drumul acvilei din Africa pana in Romania poate fi urmarit online la adresa //pomarina.ro/pomarina/index.php.


Sursa foto: NewsBV

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea