Social

Viitura pe Dunare sta in Romania trei saptamini

Dunarea a inceput sa se reverse, iar specialistii sustin ca acesta este doar inceputul.

Hidrologii avertizeaza ca, dupa ce in Ungaria si Germania apele Dunarii au facut ravagii, in cinci zile vor afecta si Romania. Problema este ca viitura asteptata in perioada 10-11 aprilie poate avea cote maxime pina la trei saptamini din cauza ca fluviul este lenes , adica curge foarte lin, ne-a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie. Autoritatile au facut deja estimari si se asteapta ca in Romania sa fie inundate 14.000 de case din 100 de localitati.

Zonele cu risc ridicat de inundare sint Delta Dunarii si noua porturi, viitura va avea un debit in jur de 13.600 mc/ sec. la intrarea in tara, urmind ca acesta sa creasca, ajungind la aproximativ 15.000 mc/sec. in dreptul localitatii Galati, mai spune Petre Stanciu. Dupa estimarile hidrologilor, digurile de pe Dunare rezista la un debit de 16.000 mc/sec. Cota de inundare va fi depasita cu 40 de centimetri. Daca va ploua si daca afluentii Dunarii vor avea si ei un debit mare, cota de inundare va creste si mai mult.

Digurile si statiile de pompare, expirate

Pina la ora actuala, zece judete sint afectate de inundatii: Constanta, Tulcea, Mehedinti, Braila, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi si Ialomita.

Sistemele de aparare si de desecare a apelor din sud-estul tarii si din Delta, detinute de Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF), sint neintretinute si expirate, potrivit Strategiei de dezvoltare a ANIF pe 2006-2008. Digurile sint deteriorate din cauza subfinantarii, dar si a furturilor si distrugerilor.

Statiile de pompare si de desecare a apei au o vechime mai mare de 30 de ani si sint echipate cu agregate neperformate, potrivit datelor din strategie. Cele mai multe sisteme de desecare sint situate chiar in partea unde Dunarea ar putea crea probleme.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea