Social

Videanu vrea pamint ieftin in buricul Capitalei

26 de bucuresteni vor ramine fara proprietatile din plin centrul Bucurestiului. Pentru terenurile lor, primarul Videanu trebuie sa scoata din bugetul local 13,5 milioane de euro.

Pentru a realiza proiectul Esplanada , Primaria Capitalei are nevoie de zece hectare de teren in zona Unirii. Cea mai mare parte a terenului o sa vina de la Ministerul Transporturilor, dar 1,5 hectare se afla in proprietatea a 26 de oameni. Acestia au fost repusi in posesie in urma cu citiva ani, dupa ce in timpul regimului comunism fusesera deposedati.

Pentru a obtine terenurile, Primaria Capitalei a inceput sa negocieze deja cu oamenii, si daca nu vor ajunge la o intelegere, autoritatile ii vor expropria cu acordul Guvernului. Intre proprietarii terenurilor unde urmeaza sa fie ridicat complexul comercial Esplanada si autoritati se poarta negocieri. Prima intilnire am avut-o saptamina trecuta, sustine primarul Adriean Videanu. Pentru terenul de 1,5 hectare, primaria ar trebui sa scoata din buget 13,5 milioane de euro, avind in vedere ca, in zona Unirii, un metru patrat de teren costa in jur de 900 de euro.

Negociere prin experti

Pe de alta parte, reprezentantii comisiei de negocieri recunosc ca nu va fi o negociere libera. Vom angaja un expert, care va stabili in luna mai cota terenului. Acest pret va fi fix, deci nu va fi chiar o negociere adevarata. Daca nu vor accepta oferta, se va lua in considerare declararea proiectului de utilitate publica , a declarat Vladimir Sommer, directorul general al Directiei de cabinet al primarului general si presedintele comisiei care negociaza cu proprietarii. In bugetul pe 2006, municipalitatea a prevazut 100 de milioane de euro pentru exproprieri si achizitii de teren necesare realizarii proiectelor primariei.

Proprietarii cer si 1.500 de euro pe metru patrat

Dintre cei 26 de proprietari, Ella Fintea are cea mai mare suprafata, de 555 mp in zona Nerva Traian. Imputernicitul familiei Fintea, Simionescu Octavian, spune ca nu a fost chemat la negocieri cu primaria.

Nici Cristina Stoicanescu, o alta proprietara de teren in zona in care va fi construita Esplanada, nu a inceput negocierile cu primaria. M-am interesat singura la agentiile imobiliare si am aflat ca, in zona, este 1.500 de euro pe mp. La cei aproape 300 m pe care ii am, iese un total de aproximativ 447.000 de euro, spune Stoicanescu. Ea sustine ca nu vrea sa vinda pe nimic terenul. De zece ani imi platesc impozitele pentru un teren pe care nici un WC public nu am putut ridica, se revolta Stoicanescu Cristina, fiica proprietarei de drept. Liviu Ureche, presedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, estimeaza ca pretul unui metru patrat de teren in zona Nerva Traian se invirte intre 800 si 1.000 de euro. Depinde foarte mult de amplasamentul terenului si de dimensiunea lui, adauga Ureche.

Esplanada cu parcuri suspendate
Proiectul Esplanada, propus de Primaria Capitalei, se va intinde pe o suprafata de zece hectare. Cel mai mare spatiu va fi alocat birourilor, 75.000 de metri patrati, apoi spatiilor comerciale, 40.000 de metri patrati, iar locuintelor si suprafetelor destinate activitatilor sportive vor fi alocate 30.000 de metri patrati.

Centrul va cuprinde si spatii hoteliere, si parcari etajate. Pe acoperisul cladirilor incluse in Esplanada vor fi amenajate, pe o suprafata de trei hectare, parcuri suspendate. Ideea a fost a autoritatilor de la Primaria Bucuresti , un arhitect din New York a facut machetele, iar o firma ungureasca va face proiectul. In urmatoarele doua luni, primaria va alege, prin licitatie, firma care se va ocupa de constructii. Investitia se ridica la aproximativ 1.200 de milioane de euro, iar lucrarile vor incepe anul acesta si vor fi finalizate in 2009.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea