Social

Victor Ponta - Daciana Sarbu, ingineri imobiliari

O asociatie-fantoma a tineretului PSD a primit o donatie de patru hectare pe terenul unei tabere scolare din judetul Dambovita . Aici au fost ridicate cateva vile cu scopul de a adaposti petrecerile junilor pesedisti.

Cum a ajuns insa padurea pe mana TSD, organizatie condusa de Victor Ponta? Romsilva Dambovita a facilitat punerea in posesie a unui proprietar pe cele patru hectare. Terenul forestier a fost tranzactionat de mai multe ori, ca sa ajunga in cele din urma in proprietatea unui tanar PSD din Targoviste. Iar acesta il doneaza... TSD.

Mai mult, cei de la Romsilva fac un drum special din fonduri extrabugetare care traverseaza padurea, ce duce direct in poarta taberei de distractii PSD.

Asociatia pentru promovarea principiilor sociale si democratice ale tinerilor din Romania primeste in 2003 o donatie reprezentand un teren forestier de patru hectare in comuna Cobia, judetul Dambovita. Presedintele asociatiei: Stoica Vlad Stefan, prieten bun cu Victor Ponta (care este si membru al asociatiei), fost consilier al Corpului de Control al Guvernului, dar si actual consilier al Autoritatii de Control.

"Intentia era sa fie construita o tabara pe tara pentru tineretul PSD, unde sa vina sa se distreze", ne-a declarat primarul acestei localitati, Manole Marin.

Padure scoasa din domeniul statului

Chiar in aceasta zona, era plasata o tabara de elevi, numita "Dumbrava" administrata de Agentia Nationala a Taberelor, aflata in subordinea Agentiei Nationale de Tineret. In timp ce padurea, adica terenul pe care era plasata tabara, se afla in proprietatea statului, fiind administrata de Romsilva. Pentru a pune mana pe acest teren, tineretul pesedist a recurs la o serie de manarii.

Astfel, in primul rand terenul trebuia scos din domeniul Regiei Padurilor. Nimic mai usor. A fost gasit un fost proprietar, care isi revendica terenul forestier in baza Legii 1/2001. "Consiliul local Cobia, in cardasie cu ocolul silvic, i-a pus in proprietate chiar pe terenul taberei scolare pe mostenitorii lui Georgescu Florea, desi familia acestuia nu a avut niciodata pamant aici. Dintotdeauna, padurea aceasta a fost a statului.

Mai mult, padurea nici nu putea fi exploatata de proprietar pentru ca lemnul este foarte tanar si nu este bun de nimic", ne-au declarat surse din cadrul Directiei Silvice Dambovita.

Tranzactii imobiliare si apoi donatie

Ca sa ajunga la PSD, terenul a fost vandut de mai multe ori. In cele din urma a ajuns la Serbanescu Adrian Ionut, un tanar PSD din Targoviste, care l-a... donat pe 15 mai 2003 asociatiei controlate de TSD. Dupa ce s-a vazut cu terenul, Tineretul pesedist a angajat o firma din Bucuresti pentru a construi o serie de vile, in stil bungalouri. Ridicarea acestora a inceput in 2003, dar lucrarea nu s-a finalizat pana astazi.

"Victor Ponta s-a interesat personal de mersul lucrarilor, fiind vazut la fata locului", ne-a declarat seful Inspectoratului Scolar Dambovita, Honorius Motoc. Dupa ce au pierdut alegerile, nimeni de la TSD nu s-a mai interesat de ceea ce se intampla la Cobia. Lucrarile au fost sistate. Firma care se ocupa de constructie a lasat doar un om sa pazeasca obiectivul.

TSD cheltuie, statul plateste

Asociatia proprietara a vilelor pesediste a lasat insa o datorie de peste 100 de milioane lei, reprezentand valoarea energiei electrice consumate. Din 2003 asociatia nu a platit nici un leu. Cine a platit insa? Raspuns: Agentia Nationala de Tineret (ANT), filiala Dambovita.

Adica din banii publici, pentru o afacere privata de partid. Ceea ce a dus la blocarea unor proiecte de promovare a tineretului, dupa cum ne-a spus directorul ANT Dambovita, Tiberiu Popescu. Si aici alt aranjament marca PSD. Asociatia pentru promovarea libertatilor sociale si democratice incheie cu ANT un contract pentru folosirea in comun a taberei, adica a vilelor construite pe terenul proprietate a PSD.

"Noi aveam nevoie din cand in cand de acest spatiu ca sa ne retragem la padure pentru cateva zile pentru diferite evenimente", ne-a spus Vlad Stoica, presedintele asociatiei. Insa directorul Agentiei Nationale de Tineret Dambovita ne-a precizat ca institutia sa nu a folosit niciodata tabara.

Asociatie-fantoma

Tot in contract se spune ca fiecare parte plateste pentru ceea ce consuma, reprezentand utilitatile: energie electrica, apa si altele. Dar, dincolo de contract, pe baza unei intelegeri mutual, ANT achita chitantele pentru utilitati, urmand ulterior ca asociatia sa-si acopere debitul.

Insa reprezentantii asociatiei reprezentate de Ponta au uitat sa plateasca din 2003. ANT a achitat chitantele si a trimis numeroase adrese asociatii sa-si plateasca datoriile. Dar surpriza: toate adresele trimise s-au intors pe motiv ca... andrisantul nu mai functioneaza la acea adresa. Si-a pierdut urma. Directorul ANT ne-a spus ca a facut toate demersurile pentru a da de urma asociatiei, dar fara succes.

Acesta a precizat ca s-a adresat si Judecatoriei sectorului 5, unde acest ONG s-a inscris. Raspunsul judecatoriei: asociatia functioneaza la aceeasi adresa. Ne-am deplasat la locul cu pricina.

"Nu mai este aici de doi ani. Am cumparat noi apartamentul", ne-a spus noul proprietar. Presedintele asociatiei, Vlad Rosca, ne-a bagat si mai mult in ceata referitor la adresa la care functioneaza organizatia sa.

"Am plecat de la acea adresa pentru ca era mare chiria. Ne-am mutat undeva... spre Piata Alba Iulia, undeva la o intersectie ... Stiti unde este sediul TSD... undeva la etajul 6 sau 7. Dar acum vrem sa ne mutam la Buftea. Sa vedem cand."

Cand a venit vorba despre datoria fata de ANT, acesta s-a eschivat: "Nu este datoria noastra. Este a constructorului. El a folosit curentul electric. Noi am incheiat un contract. O sa vorbim cu el. O sa platim".

Daciana Sarbu a asigurat cadrul legal

Acest aranjament in care statul a fost cel care a platit a fost pus la cale in intelegere cu fosta conducere a Agentiei Nationale a Tineretului. Cine era pe atunci in fruntea ANT, in calitate de secretar de stat? Daciana Sarbu, mana dreapta a lui Victor Ponta in cadrul Tineretului Social-Democrat. "In aceasta afacere a fost implicata si Daciana Sarbu", ne-a precizat actualul director ANT.

Printr-o decizie interna a ANT, Daciana a dispus ca Agentia Nationala a Taberelor Scolare sa "instituie un cadru de colaborare cu potentialii parteneri interesati sa investeasca" in imobilele taberelor de elevi. S-a creat astfel cadrul legal pentru teapa TSD: posibilitatea incheierii de intelegeri intre Agentia Taberelor Scolare din Dambovita si Asociatia TSD.

"Imobilul din tabara respectiva va fi folosit fara a i se schimba destinatia atat de investitor, cat si de catre ANT", asa suna directiva data de Daciana Sarbu, de care a profitat Tineretul PSD.

Deturnare de fonduri pentru un drum special

Dar pentru a organiza bairamuri la Cobia, in mijlocul padurii, PSD avea nevoie si de un drum special amenajat care sa duca in poarta taberei. Exista unul forestier, administrat de Directia Silvica Dambovita, folosit de padurari de ani de zile, dar care nu se ridica la nivelul pretentiilor de partid.

Asa ca Romsilva a gasit bani din fondul special alocat drumurilor forestiere pentru refacerea sa. S-au alocat 2,5 miliarde de lei pentru modernizarea si largirea drumului forestier pana in buza taberei TSD. Surse din cadrul Directiei Silvice Dambovita ne-au declarat ca alocarea acestor bani s-a facut in mod ilegal. Potrivit Ordonantei 70/1999 "fondul special de drumuri forestiere nu se va utiliza in alte scopuri decat pentru proiectarea si constructia de drumuri forestiere".

"Fondul special nu se foloseste, dupa cum spune ordonanta, decat pentru noi drumuri forestiere si nu pentru modernizarea lor. La Cobia exista deja un drum forestier", ne-au relatat sursele citate. Lucrarile pentru acest drum au fost executate intre 2003-2004. SC Start SA este firma care a castigat licitatia si al carei actionar era pe vremea aceea actualul presedinte al consiliului judetean, Ana Gheorghe, vechi membru PSD.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea