Social

Viciul este de zece ori mai scump decit cartea

Suma de bani aruncata intr-o luna pe tutun si alcool este de aproape zece ori mai mare decit cea cheltuita in scopuri educationale.

Suma cheltuita de un roman pentru a-si satisface viciile este mai mare decit cea alocata pentru sanatate , comunicatii, educatie si recreere, potrivit unei cercetari referitoare la consumul populatiei, efectuate de Institutul National pentru Statistica.

Astfel, cheltuielile lunare alocate de o persoana bauturilor alcoolice si tutunului au reprezentat, in trimestrul trei al anului trecut, 5,6% din totalul cheltuielilor. Asta in timp ce procentul pentru intretinerea si dotarea locuintei a fost de doar 4,1%, cel destinat sanatatii (medicamente si servicii medicale ) a fost de 3,6%, iar cel alocat comunicatiilor 5%. Pentru recreere si cultura procentul a fost de 5,4% din cheltuielile totale, iar pentru educatie de doar 0,6%.

In termeni nominali, cheltuielile cu alcoolul si tutunul au reprezentat 16,4 RON lunar pentru fiecare persoana. Acesta este insa doar rezultatul statisticii, pentru ca notiunea de persoana include si copiii, si femeile, deci e lesne de banuit ca viciatii inveterati cheltuiesc mult mai mult. Tot statistic, cele 0,6% alocate educatiei inseamna doar 1,76 RON, deci suma este de peste noua ori mai mica decit cea alocata tutunului si alcoolului. Iar comparatia rezista si argumentului sezonier (in trimestrul trei elevii si studentii au vacanta), dat fiind ca, in intervalul anterior, ponderea cheltuielilor cu educatia a fost de 0,9%, iar cea a cheltuielilor cu viciile de 6%.

Alimentele, in top

Pe tipuri de gospodarii, cei care dau cei mai multi bani pe tutun si alcool sint somerii, unde procentul alocat este de 7,1% din totalul cheltuielilor, iar cei care aloca cel mai putin sint pensionarii - 5,1%. Insa, tot somerii sint cei care aloca cei mai multi bani pentru educatie (1% din totalul cheltuielilor), mai mult chiar decit salariatii. Evident, in coada listei sint agricultorii, cu doar 0,2% din cheltuielile totale.

Cele mai mari cheltuieli sint alocate alimentelor si utilitatilor, care, luate impreuna, insumeaza aproape 58% din totalul cheltuielilor. In primul caz, in medie, revin 43,8% din totalul cheltuielilor lunare, ceea ce, tradus in termeni nominali, inseamna 128,5 RON dati doar pe mincare.

Sub aceasta medie se plaseaza salariatii, ale caror cheltuieli cu alimentele reprezinta doar 38,2%, in timp ce categoria care aloca cel mai mult din buget pentru cheltuieli cu alimentele este reprezentata chiar de agricultori (56,5% din cheltuielile totale).


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea