Social

"Viata la tara" de Duiliu Zamfirescu publicata in Franta

Romanul "Viata la tara" de Duiliu Zamfirescu a fost publicat de Editura Kryos din Franta, in colectia "Domaine roumain", unde vor mai aparea si alte texte despre Romania, ale unor autori romani si francezi, precum si traduceri din literatura romana.

Editura Kryos, nou infiintata la Paris, va publica in colectia "Domaine roumain" (Domeniu romanesc) reeditari ale unor texte despre Romania, ale unor autori romani si francezi, in incercarea de a "recrea puntile intelectuale dintre Romania si Franta", a declarat pentru NewsIn directorul colectiei si cofondatorul editurii, jurnalistul roman Radu Portocala.

Colectia "Domaine roumain" a aparut in 2006, in luna septembrie, odata cu publicarea unei noi editii a volumului "Amintirile lui George Enescu" ("Les souvenirs de Georges Enesco"), de Bernard Gavoty, publicat initial in 1955.

"Viata la tara" de Duiliu Zamfirescu a fost publicata in a doua editie in limba franceza la inceputul acestui an. Prima versiune a romanului in limba franceza vedea lumina tiparului in 1939, cu o prefata semnata de poetul Paul Valéry.

Diplomat, scriitor, om politic, Duiliu Zamfirescu (1858-1922) este infatisat cititorului francez drept unul dintre pionierii romanului modern in Romania. Editura Kryos, cofondata de jurnalistul Radu Portocala, in 2003, va continua programul de reeditari din clasici ai literaturii romane.

In colectia "Domaine roumain", Portocala se gandeste sa publice in continuare partea dedicata Romaniei din lucrarea lui Jules Michelet, "Légendes démocratiques du nord", in care istoricul francez prezinta sfarsitul Revolutiei pasoptiste din Romania. Cartea lui Edgar Quinet, "Les Roumains" i-a atras de asemenea atentia lui Radu Portocala, care o prezinta drept "cel mai entuziast text pro romanesc pe care l-am vazut vreodata".

Radu Portocala este un jurnalist si scriitor roman si unul din opozantii comunismului, care traieste in Franta din 1982. Nascut in 1951 la Bucuresti, Radu Portocala s-a exilat in 1977 si, dupa cinci ani petrecuti in Grecia, s-a stabilit in Franta, unde a practicat jurnalismul, intii la radio (RFI, Vocea Americii, BBC) si la cotidienele "Le Point", "Le Quotidien de Paris", "Libération", la revista de analiza politica "Est & Ouest", la saptamanalul "Courrier International" si altele.

Dupa 1990, a lucrat si in presa din Romania, avand colaborari la "Cuvintul", "Romania libera", "Cotidianul", "Curierul romanesc", "Ziua". Din decembrie 2005 pana in decembrie 2006, Radu Portocala a fost directorul Institutului Cultural Roman de la Paris.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea