Social

#preveder #cod electoral #alegeri

Vezi care sunt prevederile noului Cod electoral

Campania electorala pentru alegeri se va prelungi cu 30 de zile, potrivit unui proiect de Cod  electoral elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta, care urmeaza sa fie discutat cu reprezentatii partidelor politice.

Astfel, atat campaniile electorale prezidentiale, cat si cele parlamentare se vor desfasura pe durata a 90 de zile.

Acelasi document stabileste ca alegerille parlamentare si prezidentiale vor avea loc in a treia duminica a lunii noiembrie, in timp ce alegerile locale vor fi organizate in prima duminica a lunii iunie.

Totodata, se propune ca urnele de vot sa fie transparente.

Codul electoral mai stabileste reguli si pentru romanii care voteaza in strainatate. Astfel, in statele in care, din cauza diferentei de fus orar, votarea organizata duminica ar uma sa se incheie dupa ora 21.00 a Romaniei, aceasta sa aiba loc sambata, intre orele locale 7.00-21.00, potrivit gandul.info. In celelalte cazuri, alegerile se desfasoara duminica, intre orele locale 7.00-21.00.

Locatiile sectiilor de votare urmeaza sa fie certificate de Autoritatea Electorala Permanenta. De asemenea, proiectul priveste crearea unui corp permanent de functionari electorali, gestionat de AEP , compus din persoane care sa indeplineasca functiile de presedinte/loctiitor al birourilor electorale ale sectiilor de votare. AEP propune o enumerare a cazurilor care sunt considerate frauda electorala .

Actul contine prevederi referitoare la sistemul informatic electoral national administrat de AEP. Acesta reglementeaza si procedura de urmat in cazul decesului unui candidat, competenta AEP de a stabili proceduri de votare pentru nevazatori , anularea votarii la nivelul sectiei unde au avut loc fraude si procedura de reluare a scrutinului in respectivele cazuri. Prin noul Cod, se infiinteaza si fondul pentru alegeri generale la termen, aflat la dispozitia Guvernului. Documentul mai reglementeaza atacarea in justitie a tuturor actelor Biroului Electoral Central.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea