Social

#vesminte #sfanta parascheva #blestem

Vesmintele Sfintei Parascheva, poarta poarta un blestem cutremurator

Romanii o sarbatoresc an de an pe Sfanta Parascheva, pe 14 octombrie. Cu toate acestea, putini sunt cei care stiu ca vesmintele moastei poarta un blestem cutremurator.

Preotii spun ca moastele sunt imbracate dupa ritualuri bisericesti, la care iau parte doar preoti ai Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Acestia precizeaza ca vesmintele Sfintei Cuvioase Parascheva se fac dupa un ritual special, in atelierele Arhiepiscopiei. Mai mult, croitorii care lucreaza la Vesmintele Sfintei Parascheva tin post si fac rugaciuni inainte de a incepe sa lucreze.

Vesmintele ocrotitoarei Moldovei sunt schimbate de cinci ori pe an si sunt daruite de Inalt Prea Sfintia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul Sfintei Parascheva. Ritualul dupa care sunt schimbate vesmintele este unul sacru, la care participa doar cativa preoti ai Mitropoliei.

"Este pe o catifea alba si florile sunt la fel in aceeasi nuanta cum este impodobit baldachinul Sfintei Parascheva", spune Valerian Radu, de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, despre vesmintele Sfintei Parascheva.

Insa, ceea ce putini stiu, este ca Sfanta Parascheva poarta un blestem ce dateaza din 1641. Pe sub vesmintele care sunt schimbate periodic, Sfanta mai poarta o tinuta care nu se da jos niciodata. Aceasta are un sigiliu ce are inscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu si al Mitropolitului Varlaam, care suna astfel: "Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea