Social

#venit someri #finlanda #venit #someri

Venit neconditionat pentru someri: 560 de euro pe luna

Finlanda este prima tara din Europa care va plati somerii cu un venit de baza neconditionat. Valoarea acestuia se ridica la 560 de euro pe luna. Astfel, se doreste eliminarea birocratiei, refucerea saraciei si cresterea gradului de ocupare.

 

Olli Kangas de la Agenția guvernamentala care se ocupa de asistența sociala in Finlanda (KELA), a declarat luni ca o perioada de proba care se va intinde pe parcursul a doi ani si care va include 2.000 de someri alesi in mod aleator a inceput la 1 ianuarie. Persoanele selectate vor primi 560 de euro in fiecare luna, fara a fi nevoite sa justifice modul in care au cheltuit banii. Comparativ, venitul mediu in sectorul privat din Finlanda este de 3.500 de euro, potrivit realitatea.net.

 

Mai mult, aceste persoane vor continua sa preimeasca lunar ce 560 de euro chiar si dupa gasirea unui loc de munca. Obiectivul acestui program este sa inlature teama somerilor care refuza locurile de munca cu salarii mici sau pe termen scurt pentru ca se tem ca nu vor mai putea beneficia de sistemul generos de asigurari sociale din Finlanda.

 

In viitor, Olli Kangas doreste sa extinda experimentul la grupurile cu venituri reduse cum sunt freelancerii, mici antreprenori sau muncitori in regim part-time.

 

"Este foarte interesant sa vedem cum se vor comporta oamenii. Vor avea curajul sa incerce diferite locuri de munca. Sau, asa cum susțin criticii, ii va face mai lenesi pentru ca stiu ca primesc un venit de baza fara sa faca nimic?".

 

 

Sursa foto: europedirect.lt  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea