Social

#baile felix #statiune #calugari #proprietari Baile Felix

Vaticanul vrea sa ne ia Baile Felix

Calugarii Ordinului Premonstratens, supusi ai Papei Francisc, sustin ca statiunea balneara Baile Felix le apartine si ca statul roman le-a luat-o fara niciun drept. Pentru recuperarea statiunii, calugarii de la Vatican se judeca cu statul roman de foarte multi ani, insa peste doua luni ar urma sa se dea o decizie in acest sens.


In cazul in care se va cere rejudecarea cazului, acest proces va fi cel mai vechi din Romania, avand nu mai putin de 76 de ani.

Calugarii Ordinului Premonstratens sustin ca statul roman i-a deposedat de statiunea Baile Felix in anul 1936. Acesti supusi ai Papei au ajuns in Romania in jurul anului 1131, iar dupa o lunga si zbuciumata istorie, ei au intrat in posesia mai multor proprietati din zona Oradei.

Astfel, potrivit unui document incheiat in anul 1940 de autoritatile romane, Ordinul Premonstratens detinea in tara noastra statiunea balneara Baile Felix si 126 de hectare de teren.

In anul 1936, statul roman a confiscat calugarilor de la Vatican proprietatile si, desi acestia au facut recurs in 1937, Tribunalul din Oradea a respins cererea acestora pe motiv ca Ordinul Premonstratens nu a fost proprietarul Bailor Felix, ci doar un administrator.

Sursa foto: turism-zone.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea