Social

Varsovia conditioneaza acordul UE- Rusia de includerea in MAP a Georgiei si Ucrainei

Polonia vrea sa transforme Uniunea Europeana in ostaticul NATO, au avertizat oficialii rusi. Dupa reactia vehementa a Rusiei, liderul polonez a revenit asupra declaratiilor sale.

Relatiile Uniunii Europene cu Moscova risca sa intre din nou intr-un con de umbra din cauza Poloniei, stat care de doi ani a blocat negocierile dintre cele doua parti in vederea semnarii unui nou acord de parteneriat si cooperare. Motivul invocat de liderul de la Varsovia de mentinerea a veto-ului a fost insa surprinzator avand in vedere vechile diferende ale Poloniei cu Rusia si, mai ales, in contextul negocierilor intense pe tema amplasarii unor elemente ale scutului american antiracheta pe teritoriul polonez.

Astfel, presedintele Lech Kaczynski , a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, ca tara isi va fi de acord cu initierea negocierilor pentru noul acord numai dupa ce Ucraina si Georgia, doua foste republici sovietice, vor fi incluse in Planul de Actiuni (MAP) in vederea aderarii la NATO, perspectiva asupra careia Moscova se opune categoric.

„Trebuie sa pun in legatura aceste doua chestiuni, desi as fi preferat sa nu o fac”, a subliniat, seful statului polonez. „Numai oamenii prost informati in plan politic ar putea sa creada ca ceea ce s-a intamplat cu planul de includere a Ucrainei si Georgiei in MAP nu are nici o legatura cu opozitia Rusiei”, a mai explicat Kaczynski .

Munca de convingere cu Berlinul si Parisul

De altfel, intrebat daca Polonia ar putea sa renunte la veto la inceperea negocierilor Rusia-UE, dupa investitura presedintelui rus ales Dmitri Medvedev, Kaczynski a raspuns ca isi doreste inceperea negocierilor in vederea crearii unui „climat care sa favorizeze diminuarea neincrederii intre noi”.

Cu toate acestea liderul de la Varsovia a tinut din nou sa lege problema negocierilor de situatia Georgiei si Ucrainei. „As dori sa vad mai intai in ce fel se va rezolva chestiunea legata de oferirea MAP pentru Ucraina si Georgia”, a declarat oficialul pentru Reuters.

Mai mult, el s-a erijat in sustinatorul cauzei atlantiste a celor doua republici sovietice la nivel european declarand ca intentioneaza sa insiste asupra pozitiei sale in cadrul intalnirilor bilaterale pe care le va avea, in special, cu liderii Frantei si Germaniei, state care s-au impotrivit acordarii MAP pentru Ucraina si Georgia.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy are programata o vizita oficiala la Varsovia la data de 23 aprilie , iar in ceea ce priveste induplecarea „Doamnei de Fier” de la Berlin, Angela Merkel, Kaczynski se declara optimist.

Replica rusilor

Cum era de asteptat, declaratiile lui Lech Kaczynski i-au luat prin surprindere pe rusi, in conditiile in care la sfarsitul lunii martie, premierul polonez, Donald Tusk , anunta ca Varsovia este gata sa dea „unda verde” discutilor UE-Rusia. „Polonia nu va mai cere conditii suplimentare. Nu vom mai bloca reluarea negocierilor”, sustinea Tusk.

Afirmatiile lui Kaczynski au adus in consecinta o replica dura din partea Moscovei. Rusia a avertizat Polonia ca incercarea de a asocia negocierile pentru incheierea unui parteneriat UE-Rusia de aderarea la NATO a unor foste state sovietice risca sa transforme blocul comunitar intr-un ostatic al Aliantei, relateaza presa rusa, citata de Reuters. „Daca Polonia vrea sa transforme UE in ostaticul NATO, atunci este pe drumul cel bun”, a declarat un oficial de rang inalt din Ministerul rus de Externe, citat Interfax.

Kaczynski da vina pe reporterul Reuters

Replica partii ruse a avut efect asupra liderului de la Varsovia, avand in vedere ca Polonia nu-si permite sa irite Moscova din cauza negocierile si asa dificile pe marginea scutului antiracheta. Dependenta de gazul rusesc si nevoia binecuvantarii Rusiei pentru primirea pe teritoriul polonez a unor elemente ale scutului american, ce ii starneste fiori Moscovei, l-au convins indirect pe Kaczynski sa revina asupra declaratiilor facute agentiei Reuters.

Aflat in Finlanda, oficialul a negat ca ar fi facut o conexiune intre ridicarea veto-ului si acordarea MAP Georgiei si Ucrainei. „Infirm ca as fi facut o astfel de legatura. Ieri (miercuri-n.r.) reporterul Reuters a incercat sa ma determine sa spun ca pun un semn de egalitate intre aceste doua lucruri. Dar nu a primit niciun raspuns de acest gen de la mine”, a reactionat seful statului polonez, citat de ITAR-TASS.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea