Social

Valeriu si abjectia

Ce-i leaga pe Balaceanu-Stolnici si pe Emanuel Valeriu, doi dintre turnatorii octogenari ai Securitatii, in afara de obiectivul lor comun, Europa Libera ?

Pus in fata unor dovezi de-a dreptul naucitoare ca a fost unul dintre cei mai lipsiti de scrupule si mai periculosi informatori ai Securitatii, Emanuel Valeriu nu recunoaste absolut nimic, incat la tupeu il bate pe congenerul sau academicianul. Chiar daca Stolnici, nume de cod Laurentiu, a fost supranumit boierul cu apucaturi de sluga hoata, totusi batranul delator a avut o tresarire rationala atunci cand, pus in fata evidentelor, si-a recunoscut, public, o parte dintre turnatorii.

Insa acelasi Stolnici a negat cu tenacitate ca a furnizat Securitatii planul locuintei fostului director al Europei Libere, Vlad Georgescu, desi securistii l-au elogiat in rapoartele lor ca si-a indeplinit cu succes misiunea.

Ca strategie, Laurentiu-Balaceanu il invinge la puncte pe Valeriu-Epure, fiindca el recunoaste cate ceva, asa-zisele turnatorii de serviciu, pentru a-si onorabiliza astfel cele patru nume de cod cu care figura in dosarele Securitatii.

Inteligent si pana atunci cat se poate de credibil ca persoana publica, boierul joaca excelent rolul informatorului inofensiv, acuzat pe nedrept ca ar fi fost una dintre marile surse ale Securitatii. Cand probele care il contraziceau au devenit coplesitoare, Stolnici s-a retras intr-o tacere jignita, incat si azi unii dintre admiratorii lui sunt convinsi ca acest arbitru al bunelor maniere a cazut victima unei conspiratii impotriva marilor personalitati in viata ale Romaniei.

Fostul rugbist si ziarist de sport Emanuel Valeriu s-a straduit dupa 1989 sa faca figura de disident necontabilizat pe nedrept ca atare. S-a prezentat drept corespondent voluntar al Europei Libere, desi in 1990, cand s-a dus cu o echipa de filmare a TVR la sediul de la Munchen al acestui post de radio, nu numai ca nu i s-au deschis portile, asa cum spera, dar nici unul dintre reprezentantii departamentului romanesc nu a vrut sa stea de vorba cu el.

Cu aceasta falsa carte de vizita Valeriu devine in 1990 directorul general al TVR si in ziua de 13 iunie da ordinul de intrerupere a emisiunii televiziunii atacate, semnalul care va duce la invadarea Bucurestiului de minerii teleghidati de Ion Iliescu, protectorul lui Valeriu.

Dat de gol de-abia acum ca turnator, octogenarul Emanuel Valeriu il invinge in abjectie pe Balaceanu-Stolnici, dar evident, el a apucat sa-l studieze pe fostul campion absolut al nesimtirii inainte de a-i lua locul.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea