Social

# varianta delta #tulpina delta #valul patru #Valeriu Gheorghita #coronavirus #toamna #pandemie

Valeriu Gheorghita, despre riscurile care ne asteapta in toamna, din caza tulpinii Delta! “Ma ingrijoreaza ca avem o crestere a cazurilor”

Medicul Valeriu Gheorghita a avertizat ca exista riscul ca varianta Delta a coronavirusului ar putea provoca un nou val pandemic important in Romania.

Se asteapta ca numarul de cazuri noi sa creasca simtitor in aceasta toamna, mai ales ca varianta Delta este mult mai contagioasa. Masurile de relaxare, concediile in strainatate, intalnirele cu pritenii, vor duce, inevitabil, la aparitia unui nou val pandemic incepand din toamna.

Medicul Valeriu Gheorghita a avertizat ca in ultima saptamana s-a inregistrat o dublare a cazurilor de imbolnavire produse de tulpina Delta la nivel european, iar acest lucru va avea consecinte si in Romania. Acestea vor putea fi vizibile dupa luna august, cand cea mai mare parte a romanilor isi petrec concediile in afara tarii. 

„Ma ingrijoreaza faptul ca avem o crestere de la 0,7 la aproape 1 pentru ca in aceasta perioada interactiunea dintre persoane creste, intra in vigoare masurile de relaxare. Evident, pe acest fond, in conditiile in care avem in Romania cel putin 44 de cazuri identificate cu varianta Delta, in conditiile in care exista interactiune fizica, sunt localitati cu acoperire vaccinala foarte mare, riscul de a inregistra o crestere a numarului de cazuri e important. De aceea se evalueaza periodic (situatia - n.red.), ne uitam la numarul persoanelor celor internati, din Terapie Intensiva si la numarul deceselor. (...) Sezonul rece indeplineste epidemiologic toti factorii de risc care sa genereze o crestere a numarului de cazuri”, a explicat seful CNCAV, potrivit realitatea.net.

„Sunt cateva elemente care tin de contagiozitate si gradul de raspandire. Se leaga foarte usor de receptori, se reproduce mult mai rapid. Un caz pozitiv cu varianta Delta poate sa genereze pana la 6-7 cazuri secundare de boala. Spre exemplu, o persoana infectata cu varianta Alfa (varianta britanica) puteau sa genereze pana la 3-4 cazuri secundare. Uitandu-ne la datele stiintifice vom putea observa faptul ca trecerea prin boala nu ne fereste de o reinfectare cu varianta Delta. In schimb, protectia oferita de vaccinare este mult mai mare. In ultima saptamana s-a constatat o dublare a numarului de cazuri de infectare cu tulpina Delta, la nivel european”, a mai spus Valeriu Gheorghita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea