Social

"Vaduva vesela" are premiera vineri la Teatrul "Ion Dacian"

Opereta "Vaduva vesela" de Franz Lehár, in regia lui Béres Attila, o productie a Teatrului National de Opereta " Ion Dacian " din Bucuresti in parteneriat cu Teatrul National de Opereta din Budapesta are premiera vineri la teatrul bucurestean, anunta institutia de spectacole.

Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" prezinta vineri, de la ora 19.00, in Sala Studio, premiera lunii iunie - opereta "Vaduva vesela" de Franz Lehár, in regia lui Béres Attila. Libretul semnat de Leo Stein si Viktor Léon are la baza comedia "Atasatul de la ambasada" de Henri Meilhac.

Din distributia spectacolului fac parte Simonida Lucescu/Silvia Sohterus, Stefan Popov, Florin Budnaru/Daniel Madia, Gabriela Daha/ Amelia Antoniu , Amelia Antoniu/Raluca Cioca, Matei Nicolescu/Marius Olteanu, Catalin Petrescu/Anton Zidaru, Mediana Vlad/Gabriela Tudorache, Bogdan Caragea, Oana Rusu, Eugenia Ilinca, Orest Pislariu/ Razvan Georgescu , Viorel Ciurdea/Cristian Caraman, Adrian Stefan si Ernest Fazekas

Aceasta productie face parte din programul Teatrului National de Opereta Ion Dacian intitulat "Opereta deschisa", program ce presupune invitarea unor personalitati internationale pentru realizarea de proiecte si dezvoltarea relatiilor pe termen lung cu diverse institutii din strainatate, pentru promovarea genului operetei.

In decembrie 2007, la invitatia Ambasadei Romaniei in Ungaria, Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" a intreprins un turneu pentru a celebra Ziua Nationala a Romaniei. In Budapesta, s-au pus astfel bazele unui parteneriat romano-maghiar, intre Opereta bucuresteana si Teatrul National de Opereta din Budapesta. In martie 2008, o delegatie a teatrului maghiar, formata din Kerényi Miklós Gábor, director general, Béres Attila, regizor artistic si Lorinczy Gyorgy, manager, a venit la Bucuresti pentru a discuta eventualele posibilitati de colaborare.

"Vorbind aceeasi limba, data fiind preocuparea pentru genul operetei, pentru spectacol si muzica, pentru traditia pe care atat Ungaria cat si Romania o au in comun fata de acest domeniu deopotriva muzical si teatral, propunerea unei colaborari a venit, parca, de la sine si m-am bucurat ca pot face parte din acest proiect, ca impreuna avem ocazia sa aducem publicului din Romania una dintre cele mai frumoase operete ale tuturor timpurilor, 'Vaduva Vesela'", spune regizorul Béres Attila, citat intr-un comunicat de presa din partea Teatrului "Ion Dacian".

Vaduva vesela a avut premiera mondiala in 25 decembrie 1905, la Theater an der Wien, in Austria. Un an mai tarziu, Compania lirica "George Grigoriu" monteaza lucrarea, care tine afisul stagiunii de vara, cu Leonard in rolul lui Danilo, la cateva luni dupa ce teatrul vienez facuse un turneu cu acest spectacol, avandu-l dirijor chiar pe Franz Lehár, in Romania.

Mai tarziu, compania Alhambra, condusa de N. Vladoianu reia titlul, repurtand un mare succes. In 1957, Teatrul de Stat de Opereta monteaza "Vaduva vesela", cu Ion Dacian in rolul lui Danilo, cu Silli Popescu, Lili Dusescu, Nicolae Taranu, Maria Wauvrina, Nae Roman, George Groner.

A fost cea mai cunoscuta opereta a perioadei respective si a lansat cel putin trei slagare : "Cantecul Viljei" (Vilja), "Ma gasesti la Maxim" si "Valsul vaduvei vesele", transformandu-l pe Lehár in legenda.

La Londra a facut senzatie, pe Broadway se monta dintr-un teatru intr-altul, in Australia trezea la viata nostalgicii  vremurilor disparute de pe batranul continent european. "Vaduva vesela" s-a jucat, in 1905 la Viena, de peste 400 de ori, la Berlin la fel, la Londra a cunsocut  peste 800 de reprezentatii, in SUA a atins un numar record pentru un titlu de opereta, declansand o adevarata "vaduvomanie"(un adevarat brand care vindea produse pirat, precum brosuri cu cantecele, fituici cu textele cantecelor, palarii supradimensionate cu titlul operetei scris pe ele, pantofi si tigari cu aceasta marca, un corset mai putin sofisticat dar accesibil ca pret, un cocktail cu acest nume facut din gin cu vermut dulce, bitter, gheata si suc de lamaie).

Opereta s-a jucat la un moment dat simultan in cinci limbi diferite, in cinci teatre diferite, la Buenos Aires, iar in Australia a avut peste 416 spectacole, ajungand, intr-un final la 500.000 de reprezentatii, in primii 60 de ani.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea