Social

#vaccin #ah1n1 #gripa porcina

Vaccinul si pandemia, "tepe" mondiale?

Serbia a anuntat oficial ca a anulat contractul pentru achizitia de vaccinuri impotriva contra virusului A H1N1 de la producatorul elvetian Novartis, potrivit cotidianului sarb Blic.

Refuzul vine in acelasi timp in care Consiliul Europei acuza Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ca ar fi declarat starea de pandemie de gripa porcina (A H1N1) la presiunea companiilor farmaceutice.

Reactii negative din partea Novartis

Producatorul de medicamente Novartis nu a primit foarte bine refuzul Serbiei de a mai cumpara dozele de vaccin si a trimis o avertizare potrivit careia, in cazul in care va izbucni o alta epidemie, doar "tarile de incredere" vor avea prioritate la vaccinuri.

Serbia, care comandase initial 3 milioane de doze de vaccin , de zece ori mai mult decat avea nevoie, a ajuns totusi, sa plateasca pentru 857.500 de doze.

Statul sarb nu este, insa, singur in acest demers. Mai multe tari europene au decis sa-si vanda o parte din stocul de vaccinuri, dupa ce au descoperit ca au cumparat prea multe. Printre acestea se numara Franta, Germania si Olanda, care vor scapa de mai multe milioane de doze de vaccin.

Consiliul Europei acuza OMS ca a cedat companiilor farmaceutice

Potrivit lui Wolfgang Wodarg, epidemiolog german, "companiile farmaceutice abia asteptau pandemia". El a acuzat laboratoarele de "folosirea unor substante cu efect malefic", riscante pentru cei care s-au vaccinat, sugerand ca acestea ar putea fi cancerigene. Wodarg a adaugat ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a exagerat amenintarea gripei porcine, prezentand-o ca pe o pandemie, in interesul companiilor farmaceutice.

Cu toate ca OMS a negat acuzatiile epidemiologului german, Comitetul European al Sanatatii a cerut, marti, reprezentantului Marii Britanii, Paul Flynn, sa intocmeasca un raport in aceasta problema si sa-l prezinte in fata Consiliului Europei, care va adopta apoi o recomandare.

Producatorii europeni de medicamente se apara si spun ca aproximativ 38 de milioane de persoane au fost vaccinate in Europa, iar problemele cauzate de vaccinuri au fost moderate spre scazute.

In iunie 2009, un comitet de experti din opt tari au cazut de acord in unanimitate ca au fost intrunite criteriile pentru declararea starii de pandemie.

Care este mecanismul "tepei"

Scenariul unei panici care sa determine statele lumii sa cumpere vaccinuri in masa este destul de simplu: Organizatia Mondiala a Sanatatii declara stare de pandemie din cauza raspandirii virusului A H1N1. Mai multe tari incep sa se panicheze, pe fondul circulatiei unui flux imens de informatii despre raspandirea virusului, decese si asa mai departe. Producatorii de vaccinuri incep sa primeasca tot mai multe comenzi, iar conducerile statelor platesc, pana cand lucrurile incep sa se calmeze si isi dau seama ca au cumparat mai mult decat aveau nevoie. 

Pandemia de gripa porcina H1N1 a ucis cel putin 14.142 persoane in intreaga lume de la aparitia ei, in martie, pe continentul american, potrivit celui mai nou raport al OMS.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea