Social

#vaccinare #vaccin #hpv #virus

Vaccinarea HPV ar trebui facuta inainte de debutul vietii sexuale

Medicii ii indeamna pe parinti sa isi vaccineze fetele impotriva HPV inainte ca acestea sa isi inceapa viata sexuala. Specialistii spun ca infectia cu virusul Papilloma Uman (HPV) este o problema grava pentru ca le pot afecta pe tinere inca de la debutul vietii sexuale, infectie care accentuata, poate duce la cancerul de col uterin .

Virusul Papilloma Uman (HPV) este denumirea data unui grup de virusuri care se dezvolta pe piele si pe mucoase si care poate duce in timp la leziuni benigne, dar si la anumite tipuri de cancere. HPV poate fi gasit si la femei si la barbati, care in faza finala pot ajunge sa fie diagnosticati cu cancere ale organelor genitale.
 
Acest virus afecteaza aproximativ 10% din populatia planetei, din cele peste 100 de tipuri de HPV, aproximativ 30-40 de tipuri afectand zona genitala. Raspandirea lor se face prin contactul direct al pielii - atingeri ale mucoaselor si tegumentelor in timpul activitatii sexuale cu o persoana infectata, fara a da semne vizibile. “De multe ori, infectia cu HPV nu are semne si simptome vizibile, motiv pentru care ea nu atrage atentia asupra a ceea ce se petrece cu purtatorul ei o perioada foarte lunga de timp, chiar ani intregi“, spune doctor Florentina Stanciulescu, citata de Cotidianul.

Doar 20% dintre femei ar putea scapa de infectare

Specialistii avertizeaza asupra faptului ca studiile efectuate de echipe de medici din strainatate au aratat faptul ca aproximativ 80% dintre femei vor contracta HPV genital pe parcursul vietii.

De aceea se impune vaccinarea femeilor inca din tinerete, astfel incat acest procent sa nu fie atins.“Performanta exceptionala a vaccinului HPV consta in aceea ca nu contine material genetic viral, este compus din «virus - like particles», adica particule ce imita parti de capsida virala, iar raspunsul imun pe care il determina este mult mai mare decat in cazul expunerii naturale la virus. In urma vaccinarii nu te poti infecta cu HPV“, a subliniat pentru Cotidianul medicul.

Potrivit doctorului Stanciulescu, varsta ideala de administrare a vaccinului este intre 9 si 13 ani, care spune ca organizatiile medicale mondiale au ajuns la acest interval de varsta de vaccinare pentru ca este cea la care sistemul imun reactioneaza foarte bine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea