Social

#exploatare sexuala #turism sexual #vacanta #sex

Vacante sexuale

Exista turisti care se transforma complet dupa ce trec cu avionul peste cateva mari si tari.  Ajunsi, de exemplu, in partea asiatica a lumii, acestia se comporta ca si cum, dintr-o data, au intrat intr-un spatiu in care orice este permis. Numeroase rapoarte care au fost facute de-a lungul timpului asupra turismului sexual, evidentiaza ca practicantii vacantelor sexuale actioneaza ca si cum responsabilitatea sociala nu ar fi inca inventata. De fapt, pentru ei, singura inventie ramane sexul.  

10% dintre cei aproximativ 850 de milioane de turisti care pleaca in vacante in strainatate, practica turismul sexual, se anunta intr-un raport facut public in iunie 2007 cu ocazia Zilei Mondiale pentru un turism responsabil. Astazi, acest gen de turism ilegal se plaseaza ca importanta imediat dupa traficul de arme si cel de droguri.

Corpul ca obiectiv turistic

Ce este turismul sexual? Le Monde Diplomatique sustine ca turismul sexual se hraneste din mizeria si frumusetea lumii. Ziarul francez se refera pe de o parte la mizeria afectiva in care sa gasesc locuitorii partilor nordice ale planetei, precum si la mizeria economica din partile sudice si estice ale lumii. Pe de alta parte, ziarul mentioneaza "frumusetea" bogatiei din nord, dar si frumusetea peisajelor si spiritualitatea modului de viata din partile estice si sudice.

Mai exact, turismul sexului este practicat de catre cetatenii Europei Occidentale, Japoniei, tarilor arabe etc care pleaca in strainatate pentru a intretine relatii sexuale cu persoanele bastinase. Principalele destinatii pentru vacantele sexuale sunt tari precum Tailanda (in fiecare an, mai mult de 800.000 de turisti intretin relatii sexuale cu tinerele tailandeze, conform site- ului oficial al cunoscutului ghid turistic, Le Routard), Cambogia (44% dintre prostituatele din aceasta tara au primul lor contact sexual cu un turist, sustine acelasi ghid turistic), Filipine, Malaezia si Indonezia (intre 2 si 14% din PIB-ul acestor ultime trei tari provine din industriile sexului) in timp ce in Republica Dominicana , conform UNICEF, turistii constituie intre 20 si 30% dintre clientii prostituatelor.

De ce este, insa, turismul sexual o problema in ipoteza in care ambele persoane adulte sunt de acord sa intretina relatii sexuale? Asociatiile impotriva exploatarii sexuale sustin ca, in primul rand, aproximativ un sfert dintre indivizii implicati in acest gen de "distractie" turistica sunt minori. In al doilea rand, majoritatea persoanelor devin victime ale unui veritabil trafic uman in care nu mai au nici macar valoarea unui simplu obiect.

Se pot distinge trei tipuri de comert al corpului: prostitutia, calatoriile sexuale propuse de diferite agentii de turism care pun la dispizitia turistilor cataloage cu diferite servicii si sistemul de "girlfriend" prin care turistii isi inchiriaza un partener pentru o anumita perioada de timp.

Prostitutia nu iese din reperele deja clasice (turistii sunt acostati pe strada, in baruri, in discoteci etc). In ceea ce priveste calatoriile sexuale, in USA existau inca din 1996 aproximativ 25 de agentii de voiaj care propuneau oferte de vacante sexuale, noteaza Business Week. Agentii precum G&F Tour sau Philippines Adventure Tours aveau programe prin care turistii erau invitati sa descopere practicile sexuale din alte tari. Mai exact ofereau serviciile unor localnice tinere sau a unor baieti virgini.

Cine practica turismul sexual

Turistii care pleaca in vacante cu teme sexuale, nu au un profil anume. Sunt pur si simplu indivizi care vor sa isi infaptuiasca fantasmele sexuale si care trec cu vederea faptul ca acest gen de turism este ilegal. Justificarile lor sunt numeroase: persoana folosita este de acord, ea chiar isi propune serviciile contra unei sume de bani, exista oameni care doar in acest fel castiga un venit sigur.

Ghidurile sexuale se ascund in spatele ideii de diferenta de rase pentru a justifica exploatarea femeilor cu pielea neagra si precizeaza ca in Caraibe, de exemplu, semnificatia prostitutiei nu este similiara cu cea din Europa. Aceste ghiduri sustin ca localnicele din Caraibe nu sunt prostituate, ci doar amabile si absolut incantate sa isi traiasca viata la maxim. In ceea ce priveste promotiile pentru Cuba sau Republica Dominicana , se foloseste stereotipul negresei exotice si erotice.

Si femeilor le plac vacantele sexuale. De obicei, ele sunt singure de o perioada indelungata, au ajuns la varsta a treia si au multi bani. Agentia engleza Reuters precizeaza ca una din cinci femei singure din tarile bogate pleaca, de exemplu, in Kenia in cautare de sex.

Barbatii in cautare de aventuri sexuale aleg, de obicei, tari ca Marocul, Tunisia, Senegal, Republica Dominicana, Cuba, Panama, Surinam, Mexic sau Brazilia, in timp ce femeile prefera India, Jamaica sau Gambia precizeaza Le Monde Diplomatique.

Conform unei harti a turismului sexual din Africa, publicata de Reuters la finalul lui 2007, italienii, germanii si elvetienii sunt cei mai interesati de vacantele sexuale. Ei sunt urmati de britanici si de sauditi. De asemena, aproximativ 200.000 de spanioli calatoresc in fiecare an in Cuba cu scopul de a intretine relatii sexuale cu localnicii, precizeaza revista spaniola Terra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea