Social

Va sparge Blaga balonul PD-L?

In varianta esecului lui Oprescu in turul doi, buba se sparge in PSD, iar lupta dintre aripa Geoana si falanga Iliescu se relanseaza . Argumentul lui Geoana fiind tradarea de catre iliescieni a propriului candidat in favoarea vesnicului perdant Sorin Oprescu, dar si scorul respectabil obtinut acum de PSD, totusi sub conducerea sa.
 
Cele mai multe mandate de primar din primul tur, aproape dublu fata de al doilea clasat, cele mai multe voturi pentru listele de consilieri judeteni, la fel si pentru Consiliile Locale. Nu, nu e vroba de partidul prezidential, PD-L, cel de care unii se temeau pana nu de mult ca, la zestrea pe care i-a pus-o Basescu in brate, va spulbera in 2008 tot ce-a mai ramas din fragila democratie romaneasca.

Performantele de mai sus apartin partidului caruia, in schimb, tot pana de curand, altii ii prevesteau disparitia. Da, PSD a redevenit, prin prisma rezultatelor de duminica, primul partid al tarii.

Sa ne reamintim doar ca, acum vreo cinci luni, cu acelasi lucru se laudau democratii, rebotezati intre timp democrat-liberali, dupa ce obtineau primul loc la euro-parlamentare. Cu PLD-ul de-atunci, adunau circa 36 la suta din voturi. Acum au sub 30. Cum s-a-ntamplat, minunea la unii, dezastrul la ceilalti? Iata cateva explicatii, importante pentru ca ele ne pot sugera si o posibila evolutie.

 In mediul rural prezenta la vot a fost cu peste 50 la suta mai mare decat in mediul urban, diferenta record in ultimii 18 ani de alegeri libere, iar media pe ambele medii a fost cu peste 5 la suta mai mica decat la localele de acum patru ani. Lehamite, da, dar parca numai intr-o parte. Nu-i un secret ca mediul rural a ramas mai atasat PSD-ului si urbanul dreptei. Prin urmare, relansarea social democratilor pare sa fie rezultatul cumulat al conservarii electoratului traditional si, poate in mai mare masura, reculului dreptei, in speta PD-L, in propriile fiefuri. Per ansamblu e un esec evident al democrat-liberalilor. Dincolo de asta, scrutinul de duminica promite sa duca la o stabilizare a scenei politice, pe un sistem de partide de tipul doua si jumatate, cu PD-L si PSD, formatiuni principale si “jumatatea” PNL, asemanator celui german.

Viitorul apropiat, insemnand revenirea in toamna, la alagerile generale a PD-L sau confirmarea victoriei de duminica a PSD, se va decide, cel mai probabil, peste aproape doua saptamani, in turul doi de la Bucuresti. Oprescu are de partea sa sprijinul oficial al PSD si neutralitatea PNL dar, mai important, bonusul de prim clasat in primul tur. Si, evident, carisma care, in cazul adversarului, lipseste cu desarvarsire. De partea lui Vasile Blaga e procentul mare al partidului in Consiliul General si posibilitatea de a constitui usor o majoritate, programul electoral mult mai consistent si mai coerent.

 Ca arme de atac, Oprescu va folosi argumentul “mostenirii” Videanu si a “sistemului ticalosit” din administratia Capitalei, Blaga va ataca, a inceput-o deja, pe imaginea lui Oprescu de om al celuilalt “sistem ticalosit” purtand marca Iliescu. Daca Blaga pierde, democrat-liberalii au toate sansele sa se duca si mai la vale, si atunci o guvernare PSD-PNL, dupa alegerile generale, devine cea mai probabila varianta. Daca, in schimb, Blaga va reusi sa castige, PD-L are sanse de relansare pana in toamna, cu o conditie mai mult decat necesara: o reforma drastica la nivelul resurselor umane. De altfel, aici trebuie cautata si o a doua explicatie a esecului de-acum al PD-L. Partidul condus de Boc e, in esenta, o spoiala tot mai subtire de onorabilitate, acoperind aceeasi compozitie de lichele specifica intregii clase politice romanesti.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea