Social

Va deminsiona Mugabe?

Puterea si Opozitia din Zimbabwe ar negocia o intelegere potrivit careia dictatorul ar putea renunta la functie, dupa 28 de ani.

Dictatorul din Zimbabwe pare a fi pierdut alegerile prezidentiale care au avut loc sambata, chiar daca rezultatele oficiale se lasa asteptate. Mai multe surse au declarat ca la Harare ar avea loc negocieri ce presupun demisia lui Mugabe. Analistii spun ca dezbaterile de culise intre oficialii serviciilor de securitate sunt cruciale si se tem de o explozie de violenta.

Mai multe surse au declarat presei internationale ca Robert Mugabe ar lua in calcul demisia. BBC a citat surse din opozitia zimbabwiana, iar Reuters, surse ale Departamentului de Stat al SUA, care au afirmat ca exista discutii "la mai multe niveluri".

AFP a citat chiar "un inalt oficial al partidului Zanu-PF" al lui Mugabe, care a spus ca presedintele zimbabwian "este pregatit sa demisioneze deoarece nu vrea sa se puna in situatia penibila de a intra in turul al doilea". Sursa a adaugat ca "o singura persoana se opune, seful de stat major al armatei".

Este vorba de generalul Constantine Chiwenga care, cu trei saptamani in urma, declarase ca armata nu va sustine in cursa pentru presedintie pe nimeni altul decat pe Robert Mugabe. AFP sustine ca inalti diplomati din Harare au confirmat existenta negocierilor.

Reprezentantii Opozitiei au declarat ieri ca Morgan Tsvangirai, contracandidatul lui Mugabe, ar fi castigat alegerile cu 50,3% din voturi, iar Mugabe ar fi obtinut 43,8%. Opozitia sustine ca alegerile nu au fost libere si corecte. Rezultatele oficiale nu au fost inca date publicitatii de comisia electorala, iar ziarul de stat "Herald" anticipeaza un al doilea tur.

Reprezentan­tii par­tidului de guvernare Zanu-PF al lui Mugabe spun ca numaratoarea Opozitiei este gresita, iar ministrul adjunct al informatiilor a spus ca Mugabe "nu pleaca nicaieri". "In spatele scenei exista moderatii, care cred ca este mai bine ca Mugabe sa demisioneze, evitand o baie de sange, si radicalii care sunt gata sa inlature dusmanul o data pentru totdeauna", a declarat Knox Chitiyo, expert britanic in securitate, originar din Zimbabwe, citat de website-ul allafrica.com.

Inflatie de 100.000% si speranta de viata sub 40 de ani

Tensiunea este mare in tara sud-africana care nu a cunoscut niciodata o schimbare de putere. Mugabe, in varsta de 84 de ani, conduce Zimbabwe din 1980, cand tara sa a devenit independenta fata de Marea Britanie. Erou al razboiului civil impotriva guvernului rodezian,

Mugabe a devenit primul lider de culoare al tarii sale, iar apoi si-a consolidat controlul asupra tuturor aspectelor vietii populatiei. Guvernul sau era laudat in trecut pentru ca oferea cea mai buna educatie si ingrijire medicala din Africa, dar acum scoala a devenit un lux, iar speranta de viata este una dintre cele mai mici din lume: 39,5 ani, potrivit World Fact Book (2007). Mugabe da vina pe Occident, afirmand ca sanctiunile au blocat economia.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea