Social

#romania #meteo #vreme #iarna

Urmeaza cea mai grea iarna din ultimii 1000 de ani?

Iarna aceasta ar putea fi cea mai rece din Europa din ultimii 1000 de ani, potrivit meteorologilor polonezi, care avertizeaza ca totul ar fi cauzat de cantitatea uriasa de petrol deversata in .

Europa ar putea fi lovita de geruri cumplite in aceasta iarna, datorita racirii curentului Gulfstream, din Oceanul Atlantic , care incalzeste batranul continent pe timpul iernii.

Curentul, din ce in ce mai slab, nu mai poate compensa frigul adus de masele de aer rece din Arctica . Potrivit unui expert de la Institutul de Meteorologie si Gospodarirea Apelor din Polonia, aceste schimbari sunt deja vizibile in Norvegia si in alte cateva tari scandinave.

"In cazul in care Gulfstream va disparea in totalitate, Europa se va confrunta cu o epoca glaciara, iar in Scandinavia este de asteptat formarea unui mare ", sustine expertul polonez, citat de Realitatea.net.

Racirea Europei ar putea fi in directa legatura cu reducerea de doua ori a vitezei curentului oceanic Gulfstream in comparatie cu anii trecuti,  cred oamenii de stiinta.

Una dintre cauzele incetinirii curentului oceanic cald ar fi avaria survenita la 22 aprilie la platforma petroliera Deepwater Horizon, a companiei British Petroleum, in Golful Mexic . De la sfarsitul lunii aprilie pana la sfarsitul lunii iulie, s-au deversat in ocean intre 600.000 si 760.000 tone de titei.

Nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu teoria incetinirii Gulfstream. Oceanograful NASA Josh Willis a demonstrat ca in ultimii 18 ani curentul oceanic a crescut in intensitate si a devenit chiar mai cald.

Incetinirea a devenit aparenta in 2005, cand oceanograful britanic Harry Bryden, de la Centrul national pentru oceanografie din Southampton (Marea Britanie) a publicat in revista Nature un articol cu privire la incetinirea circulatiei maselor de apa in Gulfstream cu 30% comparativ cu anul 1957.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea