Social

Universitatile sint complice la nerecunoasterea diplomelor

Diplomele absolventilor din Romania nu sint recunoscute in strainatate si din cauza ca universitatile noastre nu sint membre in organismele stiintifice internationale.

Pe linga faptul ca nici o universitate din Romania nu se afla in topul primelor 500 de universitati din lume, tara noastra nu are nici o institutie de invatamint superior membra in organizatiile mondiale stiintifice. Daca universitatile ar face parte din aceste asociatii internationale, organizate pe domenii, tinerii care termina o facultate in Romania ar obtine mult mai usor echivalarea diplomelor in strainatate si ar avea mai multe sanse sa se angajeze in alte tari.

Universitatile trebuie sa se inregistreze in astfel de organizatii, pentru ca acest lucru inseamna ca sint recunoscute pe plan international si n-ar fi problema cu recunoasterea diplomelor. Din pacate, Romania are universitatile pe care le are..., spune Eugen Brailoiu , membru fondator al Asociatiei Ad Astra, in prezent cercetator la Temple University din Philadelphia.

Angajare cu recunoasterea mondiala

Profesorii romani care lucreaza la universitatile din strainatate membre ale organizatiilor stiintifice internationale povestesc cum institutiile la care predau in prezent au de cistigat de pe urma inscrierii in aceste asociatii. Mai multe universitati care sint membre ale aceleiasi organizatii stiintifice tin legatura intre ele, implementeaza programe de studii asemanatoare, iar acesta este si motivul pentru care atunci cind studentii pleaca cu burse isi recunosc reciproc diplomele, iar tinerii nu trebuie sa mai dea examene de diferenta.

Universitatile din Romania nu au vizibilitate internationala. Din aceasta cauza, Canada nu recunoaste nici un fel de diploma, iar Statele Unite nu recunosc medicina, constructiile sau psihologia, spune Razvan Florian, membru fondator al Asociatiei de cercetatori Ad Astra si cercetator la Centrul de Cercetari Cognitive si Neurale din Cluj-Napoca.

Pe linga diplomele recunoscute, absolventii facultatilor din Romania ar avea si alte avantaje daca universitatile ar fi membre in organizatiile internationale. De exemplu, absolventii romani s-ar angaja cu usurinta in strainatate. Organizatia internationala ajuta foarte mult, insa depinde si de domeniu, si de institutia angajatoare. Daca este o firma care iti cere doar sa-i lucrezi un produs, atunci nu va cere ca universitatea la care ai absolvit sa fie membra intr-o organizatie cunoscuta. Daca firma are pretentii si vrea mai mult decit sa-i lucrezi un produs, atunci cere prestigiu, spune Razvan Florian.

10.000 de euro pe an pentru prestigiu

Uniunea Asociatiilor Internationale are 50.000 de organizatii mondiale pe diferite domenii. Romania nu este membra, dar Zimbabwe, Mauritania, Kenya si Pakistan sint. ABET este organizatia mondiala care reuneste specialisti in ingineria constructiilor si pina la ingineria electrica. La fel si organizatia Caesar, care are membri din domeniul marketingului.

Taxele de membru in organizatiile internationale sint situate de regula intre 5.000 si 10.000 de euro pe an, ceea ce nu ar fi chiar o catastrofa. Cu siguranta ca Universitatea Al.I. Cuza din Iasi, Universitatea din Bucuresti sau Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si-ar permite sa plateasca astfel de taxe, spune Nicolae Hurduc, profesor la Universitatea Tehnica din Iasi.

Eugen Brailoiu, fondatorul Asociatiei de cercetatori Ad Astra, spune ca Temple University din Philadelphia, unde este si asistent profesor, nu are nici pe departe bugetul pe care il are intregul invatamint superior din Romania. Avind in vedere acest lucru, se poate spune ca distribuirea si cheltuirea banului public in Romania ori sint facute de incompetenti, ori este treaba DNA-ului.

Indiferenta rectorilor

Rectorii universitatilor romanesti recunosc ca nu si-au inscris institutiile in organizatiile internationale, iar explicatiile tin de indiferenta. Nu a fost o preocupare in acest sens. Acum ASE vrea sa intre intr-o astfel de organizatie, mai precis in Asociatia Universitatilor din Europa. In 15 ani a trebuit sa ne formam pentru o alta metoda de predare in economie, sustine Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Bucuresti.

Pe ce arunca universitatile banii
In loc ca plateasca taxa de membru intr-o organizatie internationala, universitatile investesc in baloane si picturi. In urma cu patru ani, Universitatea Al.I. Cuza din Iasi a achizitionat din Anglia un balon cu aer cald. In acel moment, Ministerul Educatiei a crezut ca este o farsa, insa 800 de milioane de lei au fost investiti in balon, pe motiv ca va fi utilizat in scop didactic de catre Facultatile de Geografie si Geologie, Biologie, Chimie si Fizica.

Academia de Studii Economice din Bucuresti, al carei rector este Gheorghe Rosca, a decis anul acesta sa investeasca 320.000 de euro intr-o fresca pictata de Sabin Balasa intr-o sala de lectura a bibliotecii. Cu suma respectiva, ASE-ul putea chema orice artist international din Top 20, spunea Dan Popescu, asistent la ASE.
Integrarea ne salveaza

Singurele tari care recunosc diplomele romanesti sint Bulgaria , Ungaria, Slovacia si Republica Moldova.

Un absolvent roman care termina facultatea cu nota zece nu poate lucra in tarile din Europa, pentru simplul motiv ca studiile de aici nu sint identice cu cele din strainatate. Inginerul, medicul sau avocatul roman nu poate profesa decit in tarile vecine, cum sint Bulgaria, Ungaria, Slovacia si Moldova. Exceptie fac doar specialistii in IT, care sint la mare cautare pe piata internationala, fara a li se recunoaste diplomele. Motivul: materia invechita.

Doar dupa ce Romania se va integra in UE diplomele de arhitect, farmacist, veterinar, medic, asistent medic generalist si contabil vor fi recunoscute fara nici o problema. Pina atunci insa este necesara armonizarea programelor si planurilor de invatamint. Chiar si dupa integrare va fi o problema. Si anume, avocatii, de exemplu, vor avea mai mult de invatat, de la limba straina si pina la legislatia tarilor din UE, sau daca avocatul le-a invatat deja, atunci el trebuie sa si faca dovada ca stie sa le utilizeze.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea