Social

#universitate #daniel funeriu #reformă

Universitatile fuzioneaza! Afla planurile pentru reforma Educatiei

Noua Lege a Invatamantului propune desfiintarea universitatilor cu rezultate calitattive proaste si fuzionarea institutiilor de invatamant superior .

Ministerul Educatiei, condus de Daniel Funeriu , pregateste un nou sistem de invatamant universitar, bazat pe departamente conduse de rectori numiti, nu alesi.

Proiectul de lege a fost prezentat miercuri, in sedinta de Guvern de la Iasi. Universitatile cu probleme risca desfiintarea in timp ce universitatile publice si private si-ar putea concentra resursele pentru a forma mai putine institutii de invatamant superior.

Universitatile vor beneficia de finantare diferentiata in functie de performante. In urma evaluarilor, rezultatele proaste vor fi urmate de taierea fondurilor.

Initial noua lege prevedea "comasarea prin fuziune a universitatilor care au misiuni asemanatoare si sunt localizate in aceeasi unitate teritorial-administrativa sau la o distanta mai mica de 150 de kilometri intre localitatile de resedinta", dar ministrul Daniel Funeriu vrea mai intai sa puna la punct metodologiile de punere in practica a propunerii.

"Prin aceasta lege, cream cadrul prin care universitatile pot sa se reorganizeze in consortii sau sa fuzioneze. Vom putea vorbi despre fuzionarea mai multor universitati , in momentul in care finantarea nu se mai justifica. Acest lucru este valabil si pentru universitatile de stat si pentru cele private, deoarece si acestea fac parte din sistemul de invatamant si au acces la granturile de cercetare. Ministerul nu ameninta pe nimeni, dar daca se va constata ca unele universitati nu au suficiente resurse, le vom putea obliga, prin finantare, sa fuzioneze. Poate ca, din doua proaste, facem una buna", a explicat, pentru Gandul, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Melania Vergu.

Alte schimbari in invatamantul universitar tin de descurajarea nepotismului si de schimbarea modului de numire al rectorilor. Rudele de gradul I si II nu vor mai putea lucra impreuna in universitati, iar rectorii nu vor mai fi alesi de catre Senatul universitatii.

Noua modalitate de desemnare a rectorilor implica o comisie compusa in proportie de 50% de membri din cadrul universitatii si 50% din membri din afara universitatii. Acestia vor semna cu universitatea un contract de performanta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea