Social

#universitate #student #invatamant superior

Universitatile din Romania raman fara studenti dispusi sa plateasca

Numarul de studenti scade cu 10% in fiecare an in Romania. Universitatile incearca sa umple locurile cu taxa, al caror numar a fost deja redus.

Scaderea numarului de absolventi de liceu si concurenta facuta de universitatile din occident pun in pericol viitorul invatamantului superior din Romania.

Daca in 2007, 280.000 de studenti cotizau in mod direct cu taxe semestriale catre rectorate, in noul an universitar au mai ramas doar 230.000.

Universitatea " Alexandru Ioan Cuza " din Iasi a scos la concurs in acest an 5.400 de locuri cu taxa, fata de 8.560, in 2009. Si la Universitatea Bucuresti situatia este similata: 13.200 de studenti platitori de taxa in 2008, 12.3000 in 2010.

"Scaderea bugetului ar putea insemna eliminarea posturilor vacante , astfel incat colegii sa munceasca mai mult pentru acelasi salariu. Strategia noastra este sa ne orientam catre masterat si doctorat, unde finantarea este mai mare. In linii largi, problema este ca in sistem sufla vantul si anumite universitati orientate exclusiv inspre invatamant vor ramane fara studenti", a explicat, pentru Gandul, Ioan Panzaru, rectorul Universitatii Bucuresti.

Analiza Comisiei Prezidentiale pentru Educatie arata ca in anul 2025, populatia scolara va fi aproape de doua ori mai scazuta fata cea inregistrata in 2005.

Andrei Marga , rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" si fost ministru al Educatiei, spune ca, in afara de problemele economice ale studentilor, scaderea natalitatii va afecta pe termen lung invatamentul surperior.

"In primul rand, este vorba despre situatia economica a familiilor, care face ca tinerii sa nu mai poata concura in invatamantul superior, pentru ca nu se mai pot intretine. Apoi, tendinta de a pleca in alte tari e in crestere, ceea ce inseamna ca aveam de-a face cu pericolul emigrarii, fapt valabil si in cazul masteratelor si doctoratelor. In al treilea rand, exista cauza generala: scaderea natalitatii, care in cazul nostru nu s-a resimtit foarte puternic, datorita redistribuirii intre universitati", a declarat Marga pentru Gandul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea