Social

#manuscrise cioran #universitate paris #justitie #simone

Universitatea din Paris pierde in justitie manuscrisele lui Cioran

Justitia franceza a decis miercuri ca un lot de 37 de manuscrise ale filosofului Emil Cioran, descoperite din intamplare de o firma de curatenie , apartin patroanei acestei societati, si nu Universitatii din Paris , care le revendica.

Printre manuscrise se afla cinci versiuni ale eseului "Despre neajunsul de a te fi nascut", una dintre operele cele mai importante ale lui Cioran, caiete de note pentru pregatirea altor carti, "Sfartecare" (1979) si " Marturisiri si anateme", precum si 18 caiete inedite, continand reflectii ale lui Cioran din perioada 1972-1980. Valoarea caietelor este estimata la peste un milion de euro, arata AFP.

Sesizat de Cancelaria Universitatilor din Paris, tribunalul de la Paris a apreciat miercuri ca institutia este "lipsita de orice drept legal asupra manuscriselor" si ca patroana firmei care le-a gasit, Simone Baulez, "poate dispune liber de ele".

Cu cinci luni inainte de moartea lui Cioran, in februarie 1995, partenera de viata a scriitorului, Simone Baue, scrisese cancelarului Universitatilor din Paris pentru a-i spune ca vrea sa doneze Bibliotecii Jacques-Doucet mai multe manuscrise.

In septembrie 1997, la moartea lui Simone Boue, fratele scriitorului a facut un inventar al apartamentului ei, dar nu a gasit niciun manuscris. Caietele au fost gasite ulterior in pivnita de Simone Baulez, care fusese angajata pentru curatenie . Nestiind ce valoare au, ea le-a incredintat unei case de licitatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea