Social

#oficial #ue #pensie anticipata #somaj #pensie

Uniunea Europeana vrea sa scoata pensionarea anticipata

Pensionarea anticipata, in pericol de a fi scoasa de catre oficialii europeni . Conform Agerpress ministrii europeni ai ocuparii fortei de munca reuniti la Bruxelles au anuntat ca intentioneaza sa scoata acest tip de pensionare din statele europene. Aceasta modalitate de a iesi la pensie ar urma sa ii afecteze si pe angajatii din tara noastra.

Oficialii europeni au anuntat ca nu mai vor pensionare anticipata in intreprinderile europene, de aceea cer statelor membre UE sa adopte la nivel intern masuri prin care o astfel de modalitate de pensionare sa fie evitata.

Potrivit Agerpress, propunerea a venit dupa ce ministrii europeni au calculat ca exista riscul ca numarul somerilor din Uniune sa creasca cu 6 milioane pana la sfarsitul lui 2010. Oficialii cred ca aceasta masura ar permite solutionarea problemei somajului doar pe termen scurt si doar partial, acest fenomen fiind unul care ameninta toate statele UE .

In plus, pensionarea anticipata ar pune in pericol finantarea sistemelor nationale de pensii, masurile protectioniste nefiind indicate pe piata muncii in aceasta perioada de criza.   

Pensionarea anticipata este o masura care se aplica si in tara noastra. Astfel, conform Legii 19/2000, varsta standard de pensionare este de 60 ani pentru femei si 65 ani pentru barbati. Aceasta limita se va realiza abia in anul 2015 pentru femeile nascute in ianuarie 1955 si pentru barbatii nascuti in ianuarie 1950.

Insa angajatii sau cei trimisi in somaj pot cere pensionarea anticipata, daca indeplinesc criteriile varstei implinite si a unui numar de ani de cotizare. Cei interesati pot gasi aici un tabel cu varstele standard de pensionare pentru femei, stagiile complete de cotizare, stagiile minime de cotizare, in functie de data nasterii .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea