Social

United States of Babadag, Cincu, Kogalniceanu & Smardan

In prezenta secretarului de Stat SUA, Condoleezza Rice , a fost semnat ieri acordul privind infiintarea a patru baze militare americane in Romania.

La conferinta de presa comuna cu Condoleezza Rice, presedintele Basescu a subliniat ca Acordul a fost semnat la doar zece luni dupa ce am stabilit la Washington, cu presedintele Bush, ca anul acesta va trebui sa finalizam discutiile. Basescu a aratat ca exista un element formidabil, poate cel mai pretios pe care il are relatia noastra bilaterala: acceptarea de catre poporul roman a prezentei militare americane in Romania. Presedintele a discutat cu secretarul de Stat Condoleezza Rice, despre importanta pastrarii acestui bun pretios in relatiile bilaterale.

Risc asumat

In ceea ce priveste riscul suplimentar, din punctul de vedere al amenintarii teroriste, Basescu a aratat ca este un risc asumat. Cind am decis semnarea acestui tratat, am luat in calcul riscul. Riscul e calculat, asumat, apreciat si poate fi tinut sub control. De altfel, riscul exista inca de la implicarea Romaniei in Balcanii de Vest, in Afganistan si Irak, a aratat Basescu.

In Irak pina la capat

Romania nu isi va diminua prezenta militara in Irak. Romania va ramine pina la capat la dispozitia guvernului irakian, sub rezolutia ONU si alaturi de aliatii sai, a spus Basescu. Romania trebuie sa poata sta cu fruntea sus, pentru ca si-a indeplinit obligatiile fata de aliatii sai.

Prinderea si interogarea teroristilor salveaza vieti

Condoleezza Rice a multumit poporului roman pentru sacrificiul soldatilor romani, care sint alaturi de noi, in locuri foarte dificile si periculoase. Nu exista nici un angajament mai puternic decit cel fata de viitorul unor democratii precum cele din Afganistan sau Irak, a spus secretarul de Stat al SUA.

Condoleezza Rice a aratat ca a discutat despre importanta informatiilor in prinderea teroristilor. Nu putem preveni un atac decit daca stim despre el. Activitatea de informatii este singurul mijloc de a afla despre un atac inainte ca acesta sa se petreaca.

Romania este prima tara est-europeana unde vor fi amplasate baze americane. Locatiile vizate sint bazele de antrenament Kogalniceanu si Babadag si zonele de antrenament de la Smirdan si Cincu. Trupele americane vor putea incepe sa vina in Romania din vara anului 2007. Nu vor exista case pentru familiile militarilor, scoli sau magazine.

Presedinte emotionat

Condoleezza Rice a fost primita la aeroport de catre ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si de Nadia Comaneci, cu care oficialul american a discutat amical. La Cotroceni, pentru prima oara declaratiile de presa si semnarea documentelor oficiale au avut loc in holul de onoare si nu in Sala Unirii. Secretarul de Stat american avea lipita pe pupitru o eticheta cu instructiuni pentru folosirea aparatului de traducere simultana .

Presa de peste Ocean a fost reprezentata de 14 ziaristi americani de la cele mai importante institutii media, printre care ziarul Washington Post si postul de televiziune CNN, care au venit la Bucuresti in acelasi avion cu Condoleezza Rice. Cind masina oficiala cu Rice a intrat in curtea Palatului Cotroceni, presedintele a coborit din cabinetul sau venind sa o intimpine. Emotionat, el le-a spus cameramanilor care pornisera aparatele de filmat: Ma scuzati, ma intorc cu spatele pentru ca trebuie sa-mi intimpin oaspetele. Finalul intilnirii a surprins pe toata lumea: Condoleezza Rice l-a imbratisat si l-a sarutat pe obraji pe ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

ABC: Teroristi torturati cu Kit Kat

Potrivit unui reportaj al postului ABC News, teroristii ar fi beneficiat de un tratament blind in presupusele inchisori CIA din Europa de Est. Americanii de la ABC News sustin ca au aflat din surse CIA ca doua inchisori secrete ar fi functionat in Europa de Est pina luna trecuta. Inchisorile ar fi fost inchise in noiembrie, ca urmare a rapoartelor intocmite de Human Rights Watch care semnalau existenta unor astfel de centre de detentie in Romania si Polonia.

Potrivit ABC News, inchisorile secrete exista din martie 2002. Prima ar fi functionat in Tailanda, cind a fost prins primul membru important al al-Qaeda, Abu Zubaydah. Surse din CIA au povestit ABC ca, dupa ce i-au fost tratate ranile capatate in timpul capturarii, Abu Zubaydah ar fi fost lovit, obligat sa stea ore intregi in frig, apoi ar fi fost incatusat si scufundat cu capul in apa. Abu Zubaydah si colegii sai ar fi fost mai bine tratati in Europa de Est. Primeau un mic dejun format din iaurt si fructe, un prinz format din legume si fasole si o cina ce includea carne si legume. Daca detinutii cooperau, ei primeau bomboane si alte dulciuri. Abu Zubaydah era un fan al batoanelor Kit Kat. (LG.)

Avioanele au aterizat si vor mai ateriza

Traian Basescu a inasprit tonul la adresa celor care acuza Romania ca gazduieste inchisori secrete: Daca exista dorinta de a se vizita orice loc suspectat a fi destinat detentiei si torturii, Romania pune la dispozitie tot teritoriul ei. Singurul apel e ca acei care vorbesc de Romania ca ar fi gazduit sau ar gazdui astfel de centre, sa-si asume responsabilitatea. Nu putem accepta la nesfirsit speculatii. Cine are suspiciuni, sa pofteasca in Romania!. Presedintele a explicat ca serviciile noastre secrete au o intensa colaborare si ca i se pare absolut deplasat ca in baza unor aterizari si decolari sa se spuna ca ar exista inchisori secrete. Avioane au aterizat si vor mai ateriza, a incheiat Basescu, la conferinta de presa cu Condoleezza Rice. (G.T.)


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea