Social

#vot #uninominal #basescu #tariceanu #parlament

Uninominal cu final asteptat

Trasarea in interes de partid a colegiilor uninominale in Bucuresti, blatul PSD-PNL si intelegerile dintre contracandidati fac de pe acum cartile intrarii in parlament.

Daca votul pe liste a ridicat la rang de politica de partid aranjamentele interne, uninominalul, asa cum a fost votat in parlament, favorizeaza blaturile intre partide si intre contracandidati. O simulare EVZ a impartirii fotoliilor de parlamentar in Bucuresti, pe baza votului la locale, arata ca trasarea granitelor de colegii, tinand cont de algoritmul redistribuirii mandatelor, face ca numele viitorilor parlamentari sa poata fi anticipat.

La Camera Deputatilor, PDL ar castiga 12 mandate (din care 5 atribuite direct), PSD - 11, PNL - 4, iar unul, cel din colegiul D17, ar ramane pentru redistribuirea nationala. Proportia se pastreaza in linii mari la Senat: PDL - 5 mandate (2 atribuite direct), PSD - 4, PNL - 1, iar doua (din colegiile S7 si S10) raman pentru faza ulterioara.

Jocurile redistribuirii

Hazardul alegerilor a fost mult redus prin delimitarea colegiilor. Granitele au fost trasate grupand mai multe sectii de votare de la locale, in care scorul este cunoscut. Plecand de la aceste calcule, a fost aplicat algoritmul redistribuirii mandatelor, care nu se iau din start, cu 50%+1 din voturi.

Cu rezultatul redistribuirii in mana, candidatii-vedeta se plaseaza in colegii care fie le ofera un bun scor de start, fie nu vor ajunge sa fie luate de adversari (ex: Calin Popescu- Tariceanu - colegiul D2, Bogdan Olteanu - colegiul D1).

Finalul asteptat este intarit de pactul de neagresiune al PNL cu PSD si de rezervele candidatilor cu notorietate sa intre in competitie cu adversari pe masura, din partidele concurente.

Pana acum nici Calin Popescu-Tariceanu (PNL) sau Bogdan Olteanu (PNL), nici Vasile Blaga (PDL) sau Silviu Prigoana (PDL), nici Cristian Diaconescu (PSD) sau Dan Voiculescu (PC) nu au adversari redutabili, mergand la sigur la redistribuire.

Continuarea in Evenimentul Zilei

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea