Social

Ungaria, partener egal cu Rusia in realizarea conductei South Stream

Oficial, Ungaria nu renunta la Nabucco. Un texan se judeca cu Gazprom pentru gazul din Siberia. Ungaria a obtinut de la Gazprom dreptul de a detine 50 la suta din consortiul ce va construi gazoductul South Stream care va traversa Ungaria, a declarat premierul Ferenc Gyurcsany . Acordul ce da drepturi egale ungurilor cu rusii pentru bucata de conducta ce le va tranzita teritoriul a fost convenit in timpul vizitei vicepremierului rus, Dmitri Medvedev, candidat la presedintia Rusiei, in capitala ungara. Medvedev obtinuse insa si mai mult cu o zi inainte, la Belgrad. Respectiv pachetul majoritar, de 51 la suta, fata de 49% pentru statul sarb. Intelegerea de la Budapesta a fost precedata de negocieri intense si dure deoarece Gazprom ar fi dorit sa obtina o majoritate, asa cum s-a intamplat si in Serbia. Gazprom va construi pe teritoriul ungar un depozit subteran de gaze naturale cu o capacitate de inmagazinare de circa 1 miliard de metri cubi de gaze.

SUA: Gazprom vrea sa elimine Nabucco

Potrivit informatiilor publicate de cotidianul “Nepszabadsag”, costurile ar putea ajunge la aproximativ un milliard de euro, iar perioada de recuperare va fi de 15 ani. In comparatie cu rivala Nabucco – cu aceeasi capacitate de transport (30 de miliarde de metri cubi pe an), South Stream va costa mult mai mult, aproape dublu, a declarat cotidianului ungar Matthew Bryza, adjunct al secretarului de stat al SUA, responsabil cu politica energetica in cadrul Departamentului de Stat. Pentru a evita critica opozitiei care de multe ori l-a acuzat de orientare prorusa, Gyurcsany a declarat ca va cauta sa diversifice sursele de energie si ca va continua sa sprijine si realizarea conductei Nabucco. De altfel, acest lucru i-a si fost cerut de Alianta Democratilor Liberi, partenerii de coalitie ai socialistilor, care au conditionat semnarea acordului cu Gazprom de un angajament in continuarea participarii la realizarea Nabucco.

Gazprom, la judecata in Germania

Tot de planurile Gazprom si conducte de gaze naturale se leaga si un alt incident. O companie texana a dat in judecata Gazprom, pentru ca a refuzat sa isi onoreze un acord. Moncrief Oil International detine 40% din actiunile unuia dintre cele mai mari zacaminte de gaze naturale din Rusia – in vestul Siberiei. Mai exact, actiuni in valoare de 12 miliarde de dolari, potrivit IHT. Or, exact gazul provenit din aceasta exploatare ar trebui sa alimenteze o alta conducta importanta – Nord Stream , care va ajunge in Germania pe sub Marea Baltica. Americanii de la Moncrief au cumparat aceste drepturi cu peste 10 ani in urma, insa Gazprom nici nu a acceptat, nici nu a refuzat pretentiile pentru moment. O judecatorie din Germania (pentru ca Gazprom are subsidiare in aceasta tara) va da verdictul in urmatoarele saptamani, stabilind daca firma texana are dreptul la aceste solicitari. Istoria a aratat insa ca si alte companii occidentale (Shell si BP) au avut parte de acelasi «tratament » rusesc, fara nici cea mai vaga sansa de a contesta deciziile Kremlinului. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea