Social

Unele atacuri cerebrale au simptome diferite

Cele mai multe atacuri cerebrale se petrec in emisfera stanga a creierului
Cercetatorii germani avertizeaza ca, daca atacul vascular cerebral (AVC) are loc pe partea dreapta a creierului, simptomele resimtite de bolnav sunt deficientele de natura cognitiva, in timp ce atacul cerebral de pe emisfera stanga se manifesta prin afazii sau pareza.
Este posibil, spun specialistii din Germania, ca pacientii cu risc de atac cerebral pe partea dreapta sa manifeste stari confuze sau sa nu mai poata efectua anumite miscari care le erau familiare.

Este posibil ca datele statistice sa nu fie reale

Din cauza ca simptomele in aceste cazuri sunt diferite, unii pacienti nu au sansa de a primi la timp tratamentul adecvat, spune dr. Christian Foerch, de la Universitatea J. W. Goethe, din Germania.
Este recunoscut faptul ca, in cele mai multe cazuri, atacurile vasculare cerebrale se petrec in emisfera stanga a creierului, dar, spun medicii, statistica ar putea fi falsa din cauza subdiagnosticarii atacurilor cerebrale de pe partea dreapta a creierului.

AVC de stanga afecteaza limbajul

Atacurile din emisfera stanga afecteaza, de obicei, limbajul si functionarea bratelor, dar cele din emisfera dreapta creeaza confuzie in gandire si probleme de locomotie, care pot fi confundate cu simptomele altor afectiuni decat cele cerebrale. Echipa de cercetatori a studiat peste 20.000 de fise medicale ale pacientilor cu AVC si a descoperit ca 65a din bolnavi au avut atacul pe partea stanga a creierului, iar 44a pe partea dreapta a acestuia.
Explicatia probabila a simptomelor diferite este ca simptomele cunoscute ale ischemiei cerebrale sunt mult mai vizibile in cazul tulburarilor de limbaj si de miscare a mainii stangi. In schimb, AVC-ul pe partea dreapta a creierului este asociat de obicei cu manifestari ale bolnavului ce pot fi confundate cu acte de neglijenta , ceea ce diminueaza mult banuielile legate de afectiuni neurologice, spune dr. Foerch.

Statistici

46% din americanii care fac atac cerebral se prezinta la medic in primele trei ore dupa eveniment, ceea ce mareste rata supravietuirii si sansele de recuperare a pacientului. Doar 6 din 10 pacienti cu AVC vin la medic in decurs de sase ore de la instalarea simptomelor; aceasta este limita de timp in care medicii mai pot preveni distrugerile la nivelul creierului sau paralizia

4,6 milioane de oameni mor anual din cauza atacului cerebral, adica 9a din totalul deceselor, se arata intr-o statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii

80% din cazurile de atac cerebral au drept cauza intreruperea irigarii cu sange a creierului ca urmare a obturarii vaselor cu depozite de grasime, iar in 20a din cazuri se produc din cauza hemoragiilor cerebrale

75% din cazurile de atac vascular cerebral s-au petrecut la persoane cu varsta peste 65 de ani

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea