Social

Un sportiv de culoare, medaliat cu aur olimpic la Torino

Americanul Shani Davis a facut istorie la Torino, devenind primul sportiv de culoare care a cucerit titlul la Jocurile Olimpice de iarna intr-o proba individuala. Shani Davis a fost imbatabil in proba de 1.000 metri patinaj viteza, reusind sa-i invinga pe compatriotul sau Joey Cheek si olandezul Erben Wennemars, medaliati in final cu argint, respectiv bronz. In varsta de 28 de ani, Shani Davis si-a confirmat statutul de cel mai valoros patinator pe aceasta distanta, unde detine si recordul mondial (1:07.03). El a inceput cursa olimpica mai lent, dar a accelerat pe ultimii 400 m, pentru ca in final sa obtina cel mai bun timp al concursului. Dupa competitie, Shani Davis a marturisit: "Inca de cand eram copil glumeam cu prietenii mei spunandu-le ca intr-o zi voi castiga titlul olimpic la 1.000 m. Acum, visul meu din copilarie a devenit realitate". Performanta lui Shani Davis nu-i intamplatoare, el avand un palmares extrem de bogat. In afara titlului mondial si a recordului mondial stabilit anul trecut la Moscova, el a castigat toate etapele de Cupa Mondiala din 2005, atat pe 1.000 m, cat si pe 1.500 m.

Rusia si Italia, medaliate cu aur la schi fond

Echipa Rusiei a castigat medalia de aur in proba feminina de stafeta schi fond din cadrul Jocurilor Olimpice de iarna de la Torino. Sportivele ruse Natalia Baranova, Larissa Kurkina, Julija Tchepalova si Evgenia Medvedeva-Abruzova au devansat echipele Germaniei (Stefanie Boehler, Viola Bauer, Evi Sachenbacher, Claudia Kuenzel) si Italiei (Arianna Folis, Gabriella Paruzzi, Antonela Confortola, Sabina Valbusa). La masculin s-a impus reprezentativa Italiei, formata din Fulvio Valbusa, Giorgio di Centa, Pietro Piller Cottrer si Cristian Zorzi, care a devansat formatiile Germaniei si Suediei. Locul patru a fost ocupat de Franta, in timp ce Norvegia, campioana olimpica en titre, s-a clasat pe locul cinci.

Proba de 10 km urmarire, castigata de o biatlonista germana

Reprezentanta Germaniei, Kati Wilhelm, a castigat medalia de aur in proba de 10 kilometri urmarire la biatlon , devansandu-le pe compatrioata sa Martina Glagow si Albina Akhatova (Rusia). Sportiva romana Dana Elena Plotogea s-a clasat pe locul 33, terminand la sase minute, 27 de secunde si patru zecimi dupa Wilhelm, in timp ce Alexandra Rusu nu a terminat cursa. In proba masculina desfasurata pe distanta de 12,5 km, titlul i-a revenit biatlonistului francez Vincent Defrasne, care i-a devansat pe norvegianul Ole Einar Bjorndalen, castigator al medaliei de aur la editia trecuta a Jocurilor Olimpice, si germanul Sven Fischer.

Final de cariera pentru rusoaica dopata

Biatlonista rusa Olga Pileva, prima sportiva depistata pozitiv la JO de la Torino si exclusa din competitia olimpica, a anuntat ca se retrage din activitatea competitionala. "Nu voi reveni. Ma hotarasem sa ma retrag inainte de Jocurile Olimpice, dar nu mi-am imaginat niciodata ca o voi face astfel. Imi este rusine si sunt furioasa. Sunt dezolata ca ma aflu intr-o astfel de situatie", a spus Pileva, care a mai afirmat ca a luat un medicament fara sa stie ca acesta continea carfedon, substanta interzisa depistata, pentru a se trata in urma unei accidentari la glezna.

Hermann Maier, invins la Super G

Kjetil-Andre Aamodt, din Norvegia, a castigat medalia de aur in proba masculina de schi alpin Super G, aparandu-si cu succes titlul cucerit la editia trecuta a Jocurilor Olimpice. Austriacul Hermann Maier, dublu campion olimpic in 1998 la Nagano, nu a reusit decat o clasare pe pozitia secunda, bronzul revenindu-i elvetianului Ambrosi Hoffmann.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea