Social

Un soc de luciditate pentru PD-L

Cu sau fara asentimentul sau, PD-L a fost asezat de presedintele Basescu pe un drum ametitor care duce fie pe varful suprem, fie in fundul prapastiei. Cale de mijloc nu exista. In aceasta situatie speciala, PD-L are nevoie de luciditate mai mult decat oricare alt partid.

 Pentru a guverna, PD-L trebuie sa castige singur majoritatea. Sau macar sa se apropie la o diferenta mica de pragul miraculos al majoritatii. Altfel, va fi exclus de la guvernare. O colaborare postelectorala cu PNL sau cu PSD este improbabila, iar miza pe sciziunea acestor partide este o iluzie si nu o analiza. PD-L este indezirabil pentru oricare dintre celelalte trei forte politice care vor intra in Parlamentul viitor.

Nu ma grabesc sa spun ca asta e neaparat rau, asa cum spun cei care vad in politica un fel de bordel cu maniere diplomaticesti. Dar, daca a pornit pe drumul asta, PD-L trebuie sa inteleaga ca nu se mai poate comporta ca un partid din sistemul partidelor romanesti.

PD-L s-a condamnat sa fie altfel. De aceea, PD-L are nevoie de o doza elefantina de luciditate. Daca e capabil sa o inghita si sa-i supravietuiasca, are o sansa. Daca nu, e pierdut.

Iar prima proba va fi evaluarea propriei situatii dupa locale. Astept cu mare interes deciziile pe care PD-L le va lua dupa aceste locale. Pentru un partid normal, din „sistem“, rezultatul obtinut de PD-L ar fi excelent. Dar pentru un partid insingurat, izolat, urat de ceilalti, e alarmant. PD-L, din situatia in care se afla, ar trebui sa vada nu doar ca e primul partid din istoria postdecembrista care egaleaza PSD la locale (desi mare performanta nu e, caci la europarlamentare, chiar lipsit de elementul PLD, invinsese adversarul de stanga), ci ca este un partid care, pe varf de val, abia a ajuns la egalitate cu un PSD care se afla in cea mai proasta forma de la infiintarea sa.

Se vede limpede: nicicand PSD nu a avut o exprimare politica mai nefericita si nu a aratat mai rau. Bezmetic in optiuni, contradictoriu in actiuni, fara sens in combinatii, fara leadership si, mai ales, fara directie, PSD se afla in cel mai de jos moment.

Ceea ce e sigur e ca PSD nu poate, deocamdata, sa cada mai jos. Si, la fel de sigur, PSD nu va ramane in acest punct pentru multa vreme. Pentru un partid de dreapta, solid, prezidential (cand presedintele sta bine, inca, in preferintele electoratului), PSD ar fi trebuit sa fie o victima sigura, cum e puiul infricosat in ghearele vulturului. Dar nu a fost si nu este asa. Mai mult, sansa a fost ratata - nici nu va fi asa. Ei bine, un PSD la cel mai scazut nivel al sau este abia egalat de ceea ce este cel mai mare partid al dreptei.

Aceste locale si, mai ales, alegerile de la Bucuresti ar trebui sa fie un serios semnal de alarma pentru PD-L. Si nu vorbesc neaparat despre rezultate, ci despre modul in care a actionat partidul in toata aceasta perioada electorala. Este inadmisibil ca la Constanta (oras care are toate datele sa voteze dreapta) PD-L sa propuna un candidat la primarie care este nici mai mult, nici mai putin decat o jignire la adresa electoratului constantean.

E inadmisibil ca la Bucuresti sa nu nominalizezi pe cel mai bun candidat, bazandu-te pe faptul ca, oricum, Bucurestii sunt orasul tau. E inadmisibil ca PD-L sa nu aiba un mesaj politic coerent la nivel national, cand se stie ca apropierea de presedintele Basescu da cel putin jumatate din vigoarea acestui partid. PD-L are multe de rezolvat si putin timp la dispozitie.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea