Social

Un sfert dintre locurile din universitati vor ramine neocupate

Invatamintul superior risca sa intre in colaps. Acesta a fost mesajul pe care ministrul Educatiei, Mircea Miclea , l-a transmis reprezentantilor universitatilor din intreaga tara la Consiliul National al Rectorilor.
Pentru anul universitar urmator, ministerul a aprobat - la cererea universitatilor - scoaterea a aproximativ 240.000 de locuri pentru admiterea la facultate, dintre acestea 60.000 fiind cu finantare de la buget, iar restul de 180.000 cu taxa. Se estimeaza ca cel putin un sfert dintre locurile care vor fi scoase la concurs vor ramine neocupate, intrucit numarul absolventilor de liceu care vor sustine in curind bacalaureatul este de 180.000. Daca ministrul Mircea Miclea isi va respecta promisiunile, tinerii care vor urma o facultate de acum inainte vor fi mult mai bine pregatiti pentru piata muncii . Acuzind universitatile ca pina acum au vindut mai mult iluzii decit calificari reale, Miclea a afirmat la consiliul rectorilor, care a avut loc, vineri, la Alba-Iulia, ca o importanta deosebita in procesul de reforma o va avea definirea specializarii obtinute in urma absolvirii unei facultati. Este incorect pentru absolvent sa nu primeasca in schimbul investitiei sale o calificare, ci doar sa urmeze o serie de cursuri care in final nu duc la o calificare in piata muncii, a spus Mircea Miclea. Acesta a avertizat profesorii ca, datorita aplicarii normelor europene, in perioada urmatoare vor disparea mai multe sectii din cadrul universitatilor romanesti, cu deosebire cele care nu ofera o specializare stricta si cu corespondent pe piata muncii. Specializarile care vor trece de filtrul Bologna vor fi grupate in Cadrul National al Calificarilor, compatibil cu cel din Uniunea Europeana. Un alt subiect abordat de Miclea la Alba-Iulia a fost cel al nepotismului si gastilor de putere din invatamintul superior, reexprimindu-si intentia introducerii unui cod etic in acest sens.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea