Social

#matematica #romania #scoala

Un sfert din elevii romani, submediocri la matematica

Elevii romani sunt printre cei mai slabi din Uniunea Europeana, in ce priveste performantele scolare si a numarului de ani folositi pentru pregatire. Aceasta este principala concluzie a Raportului privind Starea Invatamantului, inaintat Parlamentului de catre fostul premier Emil Boc , care arata mediocritatea si submediocritatea scolarilor din tara noastra.

Din raport rezulta ca aproximativ 20% dintre copiii romani nu merg la gradinita, un sfert dintre elevi nu reusesc sa rezolve exercitii elementare de matematica , in timp ce o treime dintre cei care termina liceul nu ajung sa-si sustina bacalaureatul. Din evaluarea Ministerului Educatiei rezulta ca peste 25% dintre scolari nu au reusit sa rezolve corect un sfert dintre sarcinile care le fusesera date la matematica. Aceeasi cifra negativa a fost inregistrata si la stiintele naturii, aceste calificative situand Romania pe locul 47 din 57 in cadrul testarilor internationale.

Rezultatele obtinute de elevi la aceste testari contravin insa cu rezultatele pe care scolarii le obtin la tezele unice si la examenele nationale. Potrivit Gandul, documentul ministerial arata un decalaj puternic dintre notarea la clasa si competentele scolarilor, respectiv intre notele la tezele unice, unde peste 90% dintre elevii de clasa a VIII-a au obtinut nota de trecere la matematica, la istorie si la geografie, iar 72% au avut medii mai mari de cinci la limba romana si rezultatele din evaluarea ministeriala.

Din Raportul guvernamental rezulta ca Romania se situeaza pe locul 34 din 43, la toate domeniile testate. Elevii romani se afla in clasamentele internationale in urma celor din Bulgaria sau Serbia, insa inaintea celor din Muntenegru si Azerbaidjan

In plus, pentru prima data in ultimii 20 de ani s-a inregistrat o reducere a ratei brute de cuprindere a absolventilor de liceu in facultati . Cu alte cuvinte, daca in anul 2006, 68% dintre tinerii care au obtinut diploma de bac se inscriau la facultate, la ultima evaluare, ponderea a scazut la 62%, potrivit Gandul. In plus, doar 65% dintre cei care incep o facultate reusesc sa obtina si diploma de licenta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea