Social

Un roman din trei sta prost cu sexul

In Romania, barbatii au mai multe contacte sexuale decit partenerele lor de viata, dar 30% recunosc faptul ca au probleme in patul conjugal. De asemenea, parintii vad activitatea sexuala a copiilor ca pe o problema, iar tinerii se informeaza de la prieteni sau de la partenerii lor, considerind ca scoala si Biserica fac foarte putin pentru o educatie sexuala corecta.

Romancele afirma ca au in medie cinci contacte sexuale pe luna cu partenerii lor, in timp ce barbatii se mindresc cu 11 acte sexuale in aceeasi perioada, dupa cum releva studiul privind sexualitatea populatiei active din Romania, realizat de Asociatia pentru Medicina Sexualitatii din Romania (AMSR) in colaborare cu AB Research si cu o importanta companie farmaceutica.

Diferenta este data de faptul ca, desi esantionul studiat a fost omogen ca si compozitie, el nu a cuprins numai cupluri stabile, spune Nicolae Calomfirescu, presedintele AMSR. In acelasi timp, sociologul Anca Bulai comenteaza ca femeia este mai atenta la viata ei sexuala din cauza unor restrictii biologice, in timp ce la barbati exista o mindrie a actului sexual.

Unul din trei romani are probleme in pat

Dar in ciuda activitatii nuptiale, mai pronuntate in cazul barbatilor, studiul arata ca unul din trei barbati romani are probleme legate de disfunctii erectile . Dintre acestia insa, majoritatea spun ca nu poate aprecia de cit timp ori cit de des se manifesta aceste simptome in cazul lor. Se observa o deficienta de comunicare. Oamenilor inca le este rusine. Totusi, erectia este singurul element masurabil din sexualitate. Ea este ca si semnatura, adica fiecare si-o cunoaste, iar atitudinea de genul «nu pot aprecia» ascunde un fapt real, adauga Calomfirescu. Daca peste jumatate dintre barbatii cu virsta intre 46 si 55 de ani marturisesc ca au asemenea impedimente, 20% dintre tinerii cu virsta peste 15 ani prezinta disfunctie erectila. Tinerii au disfunctii din cauze psihoemotionale. Dorinta prea multa inseamna si inhibitie mare. Functioneaza ca o frina de mina, mai precizeaza presedintele AMSR. Una din trei femei considera ca viata sexuala este afectata grav de obtinerea erectiei, iar numai 17% de imposibilitatea mentinerii ei.

Problemele parintilor ii influenteaza pe copii

Pentru 24% dintre adultii cu virsta de peste 46 de ani nu pot avea erectie, desi sint stimulati sexual, in timp ce 25% nu pot pastra erectia in timpul actului sexual. Aceasta este exact generatia parintilor adolescentilor care au raspuns in cadrul acestui studiu. Parintii au o viata sexuala foarte slaba. Pentru ei, inceperea vietii sexuale a copiilor e o problema ce le complica pur si simplu existenta si de asta nu vor sa vorbeasca despre ea, nu pentru ca ar fi o problema de moralitate, spune Augustin Cambosie, copresedinte al Societatii Romane de Psihoterapie . Astfel, din frica de a nu fi pusi in situatia de a avea un copil activ sexual, parintii tind sa nu isi lase odraslele sa mearga la petreceri, la intilniri cu prietenii sau in excursii. In special parintii de fete au astfel de atitudini, iar consecintele lor sint doua la numar si ambele la fel de proaste. Fie copiii se inchid in sine si nu discuta sau nu se informeaza pe tema sexualitatii si atunci cind se lovesc de viata sint complet nepregatiti, fie se duc spre surse de informare alternative si neautorizate, adauga Cambosie.

Pentru a sublinia diferenta de atitudine in ceea ce priveste sexualitatea, sociologul Anca Bulai da un exemplu din strainatate: Am fost la o prietena in Franta si ea tocmai sarbatorea faptul ca fata ei in virsta de 15 ani si-a inceput viata sexuala. Mi-a spus: «Stiu ca de acum ii dau pilule si nu mai am nici o grija. I-am explicat riscurile si am incredere in ea». O astfel de situatie nu se intilneste in Romania, din moment ce unii tineri chestionati nu voiau sa completeze formularul, pentru ca erau parintii acasa.

Debut precoce la oras

Cei mai multi barbati isi incep viata sexuala intre 15 si 18 ani, dar exista o diferenta semnificativa intre romanii care stau la oras, 34%, si cei care stau la sat, 18%. Astfel, 10% dintre barbatii oraseni care sint activi sexual recunosc ca au debutat pina la virsta de 14 ani, in timp ce 8% nu isi amintesc cind au avut primul contact sexual. Aceleasi diferente se observa si in cazul femeilor, 35% dintre orasence pierzindu-si virginitatea intre 19 si 25 de ani, fata de femeile din mediul rural unde doar 19% se incadreaza in acest interval.

In mediul urban, libertatea este mai mare decit la sate. Familia este mai ingaduitoare, dar si tentatiile sint altele, explica Bulai diferenta.

Informatia sexuala penalizeaza scoala si Biserica

Persoanele care au participat la realizarea studiului au fost rugate sa dea note institutiilor si persoanelor prezente in viata lor pentru rolul pe care l-au avut in comunicarea pe teme sexuale. Se observa ca pe primul loc se situeaza partenerul de cuplu cu nota 8, prietenii cu nota 6 si mass-media cu nota 5. Au fost lasate repetente, la capitolul comunicare, Biserica, nota 2,7, scoala, cu aproape nota 4, dar si familia, cu 4,7. Informatia oferita de Biserica in acest sens este mai mult o anti-informatie si tinerii au penalizat-o. Nota pe care a primit-o scoala ne arata in schimb ca, referitor la sexualitate, ea are mai mult rolul de loc de intilnire intre prieteni ce schimba informatii, decit un rol educativ, apreciaza Cambosie. De altfel, el a mai precizat ca informatiile legate de sex circula intr-un cerc restrins, studiul aratind ca jumatate dintre cei interogati discuta despre problemele intime cu partenerul de cuplu, iar un sfert cu prietenii.

Problemele de erectie sint tabu pentru barbati

64% dintre barbatii care au avut probleme de erectie recunosc faptul ca nu au discutat niciodata cu nimeni despre ele, iar dintre acestia doar un sfert intentioneaza sa mearga la medic, in timp ce unu din opt astfel de barbati spera sa isi rezolve problema discutind cu partenera de viata. Nu exista nici un individ al speciei umane care sa nu fi avut vreodata un esec sexual. Nu ne face cinste, dar asa functioneaza, spune Augustin Cambosie. Cele mai multe cauze invocate de barbati pentru problemele de erectie sint stresul si oboseala, in timp ce pe locul doi se situeaza virsta si fumatul. Spre deosebire de acestia, 14% considera ca de vina pentru problemele din pat este partenera, iar un barbat din zece crede ca din cauza consumului de alcool a ajuns in astfel de situatii.

Unu din cinci barbati nu e interesat de contraceptie

Despre modul in care tinerii de pina la 25 de ani actioneaza pentru a preveni o sarcina nedorita, studiul arata ca 63% folosesc prezervativul, dar procentul scade pe masura ce virsta creste, ajungind 34, pentru barbatii intre 26 si 45 de ani, si chiar la 17, pentru cei trecuti de 46 de ani. Daca 20% dintre romani nu folosesc nici o metoda de contraceptie , 8% nu stiu nici macar ce foloseste partenerul sau in acest sens. Prezervativul este de altfel si metoda preferata de 29% dintre femei, la egalitate cu folosirea pilulelor contaceptive. Steriletul este utilizat de doar 8% dintre romance, iar una din zece femei nu foloseste nimic pentru a impiedica sarcina.

87% dintre femei au jucat teatru

Echivalentul disfunctiei erectile la femei este disfunctia sexuala feminina. Aceasta are in principal cauze hormonale. Pentru a avea placere sexuala, o femeie trebuie sa aiba o anumita doza de testosteron, iar in prezent disfunctiile sexuale feminine nu sint tratate hormonal, cum ar fi corect, spune Nicolae Calomfirescu, presedintele AMSR.

Cele mai frecvente probleme ale femeilor in acest domeniu le reprezinta durerile la penetrare, frigiditatea si imposibilitatea obtinerii unui orgasm. Studiile arata ca 87% dintre femei au mimat orgasmul cel putin o data, iar nota actului sexual este data intr-un cuplu de femeie. Barbatul reprezinta factorul activ, dar femeia da factorul valoric, incheie Augustin Cambosie, copresedinte al Societatii Romane de Psihoterapie.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea