Social

Un roman a inventat „semafoarele inteligente”

Poluarea si ambuteiajele urbane ar putea fi evitate, ne asigura un proiect realizat de profesorul Liviu Iftode, din SUA. Romanul este profesor asociat in departamentul de Computer Science la Universitatea Rutgers din New Jersey si a creat un ingenios sistem de fluidizare a traficului. Acest sistem ar putea reduce poluarea marilor orase cu cel putin 30% fata de nivelul actual. Pentru descoperirea punc­telor vulnerabile ale tra­ficului din marile orase , cercetatorii americani au venit in Romania si au masurat fluxul rutier dintr-o mare intersectie din Bucuresti. Datele obtinute au fost introduse in computere, unde s-a recreat, printr-un program, modelul fluxului rutier. In timpul simularilor computerizate, semafoarele au primit informatii cu privire la pozitia si viteza tuturor vehiculelor ce rulau pe strazile dimprejur. Ele au fost programate sa calculeze intervalul de schimbare a culorilor, astfel incat sa optimizeze traficul.

Avertismente de viteza

Proiectul profesorului Iftode prevede ca timpul petrecut in trafic, consumul de carburanti si reducerea emisiilor de carbon ar putea fi si mai eficiente daca semafoarele inteligente ar transmite informatiile catre vehicule. Acestea ar trebui sa aiba anu­mite dispozitive de emisie- receptie a in­for­matiilor legate de pozitia lor si gabaritul pe care il au. Daca un semafor poate transmite soferilor momentul exact al schimbarii culorilor, acestia isi pot adapta viteza astfel incat sa evite accelerarea inutila in fata culorii rosii sau, dimpotriva, sa actioneze mai rapid cand semaforul e verde. Programul poate reco­man­da viteza propice in functie de momentul schimbarii culorii si de numarul de vehicule aflate in fata. Pentru ca acest sistem sa functioneze, vehiculele trebuie sa transmita informatiile catre sistemul computerizat, proiectat sa controleze semafoarele din oras. Laboratoarele de cercetare din intreaga lume incearca sa dezvolte si alte tipuri de sisteme de comunicatii pentru vehicule, care pot fi adaptate acestui scop. Dash Express e – de pilda - un astfel de sistem, ce urmeaza sa fie implementat incepand din martie, in SUA. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea