Social

#educatie #dinozaur #copii #lectie

Un pranz cu dinozaurul Terence

Cinci centre din tara au adoptat un program educational pentru copiii intre 2 si 8 ani, care stimuleaza imaginatia si combate invatarea „pe de rost“. Prima lectie - o masa cu dinozaurii.
 Doctorul Dino si dinozaurul Terence au aparut pe perete printr-un clic de mouse si au inceput sa explice celor cinci tanci de 3, 4 si 5 ani de ce animalele preistorice au fost erbivore. Apoi, copiilor li s-a adus un cos cu fructe si legume si au fost rugati sa aleaga ceea ce cred ei ca ar fi mancarea dinozaurilor.

Pustii au scos din cos, pe rand, cate un ardei, o nectarina, un morcov si o salata si au explicat fiecare "meniul" ales. Astfel, fiecare din copii a invatat sa aiba propria opinie, dar si sa ii asculte pe ceilalti, si au fost fascinati de faptul ca pot manca si ei ceea ce mancau odinioara dinozaurii.
In pauza, cei mici au inceput sa mearga cu pasi mari si apasati, pentru ca asa au invatat ei, cu o zi in urma, ca merg dinozaurii. Apoi i-au colorat si decupat.

Secventa de mai sus face parte din ora de studiu a dinozaurilor, din programul de vara FasTracKids, care foloseste talentul si creativitatea copiilor, in loc de memorarea mecanica. Cursurile sunt in sistem after-school, destinate micutilor intre doi si opt ani, dureaza 1-2 ore pe saptamana, timp de doi ani, si costa 90 de euro pe luna.

Programa FasTracKids este predata cu ajutorul mai multor aparate: videoproiectorul, touchscreenul, computerul si camerele de filmat, care inlocuiesc tabla si plansele. Sistemul este copiat dupa cel folosit in celebrele universitati Harvard si Oxford, spun organizatorii. Copiii folosesc touchscreenul pentru a colora sau incercui obiectele proiectate, iar personajele de pe ecran intra in dialog cu ei.

In decursul celor doi ani, copiii parcurg 12 teme: astronomie, arta si teatru, biologie, comunicare, creativitate, economie, literatura, matematica, scopuri si obiective in viata, stiintele naturii, stiintele pamantului, tehnologie. Parintii sunt incantati ca programul reuseste sa le trezeasca interesul mai mult de o ora.

„Desi este la curs pentru a doua oara, a fost prima data cand nepotul meu a reusit sa stea timp de trei ore intr-un loc, fara mine, sa nu iasa din clasa“, povesteste bunica unuia dintre micii cursanti. „Ultimele studii realizate in domeniul neurobiologiei arata ca pana la 50% dintre conexiunile interneuronale ale creierului uman se formeaza pana la varsta de 5 ani, iar restul, pana la 80%, se formeaza pana la 8 ani“, a explicat Mihai Ganj, directorul general al FasTracKids Romania, cel care a adus progamul in Romania.

In prezent exista centre in Timisoara, Brasov si alte trei in Bucuresti (Piata Alba Iulia, Tineretului si Dorobanti). In curand vor fi deschise in Cluj-Napoca, Constanta, Sibiu si Tulcea. O clasa are 10 copii si doi profesori. In toamna se va lansa un nou tip de program, destinat parintilor cu copii intre 6 luni si 2 ani, care ii invata pe pusti sa spuna, prin limbajul semnelor, ceea ce vor, iar pe parinti, sa-i inteleaga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea