Social

Un nou dusman pentru sanatatea romanilor - hepatita

Un nou fenomen ingrijorator a aparut in legatura cu sanatatea romanilor. Astfel, medicii spun ca s-a inregistrat o explozie a cazurilor de ciroza hepatica si cancere digestive, care plaseaza Romania pe primele locuri in Europa in privinta deceselor cauzate de boli hepatice. Medicii spun ca afectiunile cardiovasculare nu mai reprezinta principalul inamic al sanatatii romanilor. Conform datelor inregistrate in spitale se pare ca mai nou, bolile care ataca sanatatea romanilor sunt ciroza hepatica si cancerul digestiv. Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Romania ocupa unul dintre primele locuri la numarul de bolnavi cu afectiuni hepatice severe. Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologice spune ca in evidentele lor exista peste doua milioane de romani care au hepatita B sau C, bolile digestive reprezentand prima cauza de internare in spitale. Medicii atentioneaza si asupra faptului ca este foarte important ca aceste boli sa fie depistate din timp, indemnand in acest mod romanii sa mearga la analize, subliniind faptul ca aceste boli se trateaza cu tratament medicamentos. Ultimele statistici ale OMS arata ca, din cele aproximativ 12 milioane de persoane diagnosticate cu hepatita C in Europa, aproape 10 la suta sunt din Romania. Potrivit aceleiasi surse, un loc fruntas ocupam si la numarul de decese cauzate de bolile hepatice.

Tinerii, campioni la hepatita alcoolica

Conform acelorasi date ale s-a inregistrat o crestere a numarului tinerilor diagnosticati cu hepatita alcoolica. Tratamentul unui bolnav cu hepatita B costa in jur de 1.800 de lei, in timp ce al unuia cu hepatita C poate ajunge si la 100.000 de lei. Potrivit specialistilor, costurile tratamentului sunt suportate integral de stat, in baza unui dosar aprobat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Un alt aspect ingrijorator este cel pe care il presupun bolile digestive. Acestea apar cu precadere in jurul varstei de 40 de ani si reprezinta in prezent principala cauza de internare in spitale, dar si de consult la medicul de familie. Cea mai mare problema o constituie cresterea numarului de cazuri de cancer colorectal, o boala perfect vindecabila daca este depistata in stadii incipiente. Desi deocamdata nu se stiu exact cauzele care provoaca boala, medicii spun ca unul dintre factorii determinanti este alimentatia bogata in grasimi. De asemenea, si factorul genetic este important - daca o persoana are in familie un caz de cancer de colon sau daca prezinta o sangerare rectala pusa pe seama hemoroizilor, trebuie sa se prezinte imediat la medicul specialist. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea