Social

Un laureat al Premiului Nobel la Bucuresti

Pe 23 aprilie, Orhan Pamuk , laureat al premiului Nobel pentru Literatura in 2006, cel mai cunoscut si totodata unul dintre cei mai controversati scriitori turci contemporani, va veni la Bucuresti, unde i se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti.

Scriitorul va participa la o intalnire cu cititorii la Ateneul Roman la ora 18.00. Intrarea este libera. A doua zi, va acorda la Magazinul Diverta din B-dul Rosetti nr 14-16, la ora 18.00, autografe, iar seara, poate fi intalnit la Clubul Taranului , la un Cocktail party. Intrarea pe terasa este libera.

Orhan Pamuk s-a nascut in Istanbul in 1952. A crescut intr-o familie mare, asemanatoare celor descrise in romanele sale Cevdet Bey si fiii lui, si Cartea neagra , in districtul instarit si occidentalizat al Istanbulului, Nisantasi. A visat sa devina pictor, apoi a studiat arhitectura pentru o vreme si a absolvit jurnalismul la Universitatea din Istanbul.

La varsta de 23 de ani, hotarat sa se dedice literaturii a abandonat orice alta ambitie, s-a retras in apartamentul sau din Istanbul si a inceput sa scrie. Primul sau roman, “Cevdet Bey si fiii lui” a fost publicat sapte ani mai tarziu, in 1982.

De atunci, Pamuk s-a situat pe traiectoria sigura catre premiul Nobel pentru Literatura , pe care l-a castigat in octombrie 2006, dupa ce a obtinut numeroase alte premii prestigioase: The Independent Award for Foreign Fiction, Prix de la Découverte Européenne, Prix du Meilleur Livre Étranger, International IMPAC Dublin Literary Award, Prix Médicis Étrager, Friedenspreis.

A fost dat in judecata de statul turc pentru denuntarea pozitiei Turciei fata de recunoasterea genocidului armean si fata de chestiunea kurzilor. Pamuk a fost sustinut de opinia publica internationala in vreme ce in Turcia este tinta unor comploturi de asasinare.

Cu exceptia celor trei ani petrecuti la New York, unde a fost invitat sa ocupe un post de profesor in cadrul catedrei de literatura comparata de la Columbia University, Orhan Pamuk si-a petrecut intreaga viata in acelasi district din Istanbul. Traieste in casa in care a crescut, scrie de peste 30 de ani si nu a avut niciodata nici o alta profesie. Cartile sale au fost traduse in peste 40 de limbi.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea