Social

#psiholog #copii #depresie

Un copil din zece merge la psiholog. Afla de ce

Din ce in ce mai multi elevi romani au nevoie de consiliere psihologica. Cauzele variaza, de la depresie pana la violenta verbala sau fizica.

Ministerul Educatiei va include in noua lege a invatamantului o prevedere cu privire la instituirea unor centre de consiliere special destinate problemelor cu care se confrunta elevii.

De la noptile petrecute in fata calculatorului, oboseala accentuata, epuizarea din cauza temelor de acasa sau sentimentul de debusolare, unul din zece elevi ajunge in cabinetul psihologului pentru consiliere de specialitate. In Bucuresti, 12% dintre elevi au apelat in 2009 la psihologul scolar.

Numarul total al elevilor romania care solicita consiliere psihologica ar putea fi de peste 300.000, aproape 10% din totalul de 3,3 milioane de elevi
, potrivit calculelor Gandul.

Cei mai multi ajung la psiholog din cauza dificultatilor de a alege un drum in viata. Datele Centrului de Resurse si Asistenta Educationala din Bucuresti arata ca elevii care apeleaza cel mai des la psihologul scolii sunt cei din clasa a VIII-a, care nu pot sa se hotarasca ce specializare sa urmeze. 

O alta problema este adaptarea la cadrul organizat impus de scoala. Elevii de scoala primara au uneori probleme mari in a intelege ca, in timpul orei, nu trebuie sa vorbeasca neintrebati, sa se plimbe prin clasa sau sa manance. O alta problema ar fi incapacitatea de a comunica cu profesorii, cu colegii sau cu parintii.

"Apeleaza la consilierul psihologic cei care au comportament inadecvat la scoala. De regula cei care vin au mai multe probleme. Ei vin cu o problema si in urma discutiei cu psihlogul descopera si ca au si altele. In functie de gravitatea problemei pot parcurge una, doua, trei sau zece sedinte a cate 50 de minute. Exista o crestere a numarului de elevi care solicita consiliere, insa nu putem spune exact care este aceasta", a explicat pentru Gandul Aura Stanculescu , directorul Centrului de Resurse si Asistenta Educationala din Bucuresti.

Normele Ministerului Educatiei impun un numar dublu al consilierilor scolari, fata de cei angajati in prezent. Un psiholog are momentan in grija, in medie, 1573 de scolari.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea