Social

Un baietel s-a sinucis de dorul mamei

Razvan voia, pur si simplu, ca mama lui sa se intoarca din Italia, unde munceste de numai doua luni. In ziua mortii, copilul le spusese colegilor ca isi va aduce mama inapoi "in doua zile".
A reusit asta. Mama sa se va intoarce in tara, dar, din pacate, pentru a-si conduce copilul pe lumea cealalta. "Stiam ca ii era foarte dor de mama lui, ca o iubea mult, dar sa-mi fi trecut prin minte ca s-ar putea... Razvan o suna pe maica-sa de cate ori lua o nota buna... Tot mai cred ca in joaca...", spune Maria Manciu, bunica baiatului.


CEL MAI BUN DIN SCOALA

Drama petrecuta in localitatea ieseana Ciortesti, acolo unde un copil in varsta de 11 ani s-a spanzurat de dorul mamei aflate la munca in Italia , vine dupa ce psihologii ieseni au lansat un ingrijorator semnal de alarma privind soarta copiilor "crescuti prin corespondenta ". Intreaga comunitate din micuta localitate ieseana a acuzat socul tragediei. "O familie saraca. L-au crescut frumos, era mandria lor. Copilul era cel mai bun de la scoala si voiau sa iasa inginer. Mama lui a decis sa plece la munca, sa stranga bani pentru a-i oferi un viitor mai bun. Isi doreau sa-l trimita la scoala la Iasi. Era totul pentru ei", spune o vecina.



NU VENEA ACASA DE PASTI

Copilul traia insa o drama interioara care a rabufnit cu adevarat tragic. Cand tatal lui i-a spus ca mama sa nu va veni acasa de Pasti, Razvan S. a luat o funie, a batut un cui intr-un par din magazie si s-a spanzurat. "Era un inger de copil. Numai Dumnezeu stie de ce l-a chemat asa repede la el. Pacat de familia asta, ca erau oameni asezati, muncitori si cu teama de Dumnezeu. Nu meritau asta", spune invatatoarea copilului.



SE SIMT ABANDONATI

Razvan S. este numai una dintre victimele fenomenului care afecteaza intreaga Romanie in ultimii ani: plecarea parintilor la munca in strainatate . Potrivit unui studiu realizat de Asociatia "Alternative Sociale" din Iasi, peste 5 mii de familii din Iasi experimenteaza "crescutul copiilor prin corespondenta". Lipsiti de supravegherea parintilor, dar mai ales de afectiune, copiii "capsunarilor" ajung sa sufere de asa-zisul "sindrom de abandon". Iar drumul pana la suicid, comportament agresiv si absenteism scolar este extrem de scurt.



VULNERABILI

Inclusiv sociologii Universitatii Al.I.Cuza din Iasi au analizat fenomenul, iar concluziile sunt extrem de grave. Copiii capsunarilor devin vulnerabili la tentatiile strazii, sufera deviatii de comportament si ajung sa savarseasca infractiuni. "Numai in acest an au fost 30 de cazuri de copii delincventi ai caror parinti erau plecati in strainatate", declara sociologul Gabriela Irimescu . In plus, alti peste 200 de copii au abandonat scoala suferind serioase devieri de comportament.
"In peste 70 la suta din cazuri, mama este cea care paraseste familia, iar cel mai des o fac femeile din mediul rural. Din pacate, doar unul din zece parinti intelege suferinta copiilor si se intoarce definitiv acasa", mai spune sociologul iesean.

PSIHOLOGUL, PE POST DE MAMA

"In familiile in care un parinte, mai ales mama, este plecat la munca in strainatate, problemele afective apar la 71,9% dintre copii", se spune in studiul Asociatiei "Alternative Sociale". Dovada faptul ca, saptamanal, in cabinetul de psihologie de la Spitalul "Sf. Maria" ajung cel putin cinci copii care sufera de pe urma plecarii parintilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea