Social

Un alt focar de gripa aviara a fost descoperit in localitatea braileana Ciocile

Un nou focar de gripa aviara a fost confirmat, sambata, in localitatea braileana Ciocile. Astfel, numarul focarelor din judetul Braila, unde a fost depistata existenta virusului aviar, a crescut la patru, dupa cele din localitatile Scarlatesti, Dudescu si Bumbacari. Un alt focar de gripa aviara descoperit in ultimele zile este cel din localitatea tulceana Periprava. La Ciocile, virusul H5 a fost confirmat la probele prelevate de la o gaina, dupa ce testele rapide au iesit pozitive la un numar de trei gaini din localitate. Ciocile a intrat in carantina si au fost luate masuri de sacrificare a pasarilor. De asemenea, a fost instalat cordon de protectie cu efective de jandarmi, s-a dispus instituirea de puncte de dezinfectie in jurul localitatii si au fost luate masuri privind vaccinarea populatiei.

Este o localitate situata in apropierea granitei judetului Braila cu judetele Buzau si Ialomita, fiind o comuna cu 800 de gospodarii, din care 550 au, in total, aproape 15.000 de pasari.

Pana acum, in celelalte localitati brailene unde a fost depistat virusul gripei aviare, au fost eutanasiate peste 21.000 de pasari. Faptul ca localitatea se afla la granita cu judetele Buzau si Ialomita arata ca focarele inainteaza catre sudul tarii. De aceea, autoritatile au luat masuri speciale de supraveghere pentru localitatile din Buzau si Ialomita.

Avand in vedere ca in doar o saptamana au fost depistate cinci focare de gripa aviara, riscul este mai mare ca oricand. Specialistii spun ca acum este perioada de varf a migratiei pasarilor salbatice posibil purtatoare ale virusului si acestea raman pe teritoriul Romaniei, mai ales ca temperaturile sunt mai ridicate decat in restul Europei. Doar in cazul in care temperaturile vor scadea la -10 sau -15 grade Celsius, ar mai scadea riscul aparitiei de noi focare.

Primul focar de gripa aviara a aparut in octombrie, la Ceamurlia de Jos, din Tulcea. Alte focare au fost la Maliuc si Caraorman , tot in judetul Tulcea. (Claudia Botezatu)



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea