Social

#nelson mandela #dorinta nelson mandela #testament nelson mandela #inmormantare nelson mandela

Ultima dorinta a lui Nelson Mandela. Vezi ce a cerut in testament

Nelson Mandela si-a scris testamentul in anul 1996, pe o foaie A4. El a trecut clar in testament ultimele sale dorinte: unde sa fie inmormantat si in ce conditii. 

Astfel, liderul african a cerut sa fie ingropat pe un deal izolat, in satul unde a copilarit, Qunu. De asemenea, el a cerut sa aiba la capati doar o piatra funerara simpla. "Era clar in testament ca vrea sa fie inmormantat in Qunu. Este un traditionalist si din acest motiv a vrut sa se intoarca acolo", a declarat o sursa apropiata familiei primului presedinte sud-african ales prin vot democratic. 

Chiar daca si-a dorit o ceremonie cat mai discreta, Nelson Mandela va fi inmormantat cu onoruri militare, dupa cum a anuntat presedintele sud-african, Jacob Zuma. 

"Ma apropii de sfârşit, dar raman optimist. Am un moral foarte bun deoarece mi-am trait viaţa", declara  Nelson Mandela într-o înregistrare video realizata îin timpul unei vizite la un adolescent ce avea o tumora la creier. "Dacă nu eşti optimist şi moralul tău nu este ridicat, medicina nu va fi foarte eficientă", a adăugat el, potrivit site-ului televiziunii CBS. 

Lider al luptei persoanelor de culoare împotriva regimului rasist care se străduia să instituţionalizeze segregaţia în Africa de Sud, Mandela, în vârstă de 94 de ani, a petrecut 27 de ani în detenţie, în perioada 1964-1990.

Din spatele gratiilor, el a devenit simbolul oprimării poporului său, în timp ce lumea întreagă manifesta şi organiza concerte pentru a fi eliberat. Însă, chiar înainte să fie eliberat, el a învăţat să-şi înţeleagă adversarii - cunoscându-le limba, afrikaans, şi poezia - să-i ierte şi să lucreze cu ei. Aceasta îi va aduce Premiul Nobel pentru Pace în 1993, împărţit cu ultimul preşedinte al regimului de apartheid, Frederik De Klerk.

Nelson Mandela a murit joi seara, la varsta de 95 de ani, in resedinta sa din Johannesburg.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea