Social

UE vrea politisti doar cu facultate

Din acest an, liceele de profil nu mai sustin examene de admitere, intrucit Ministerul Administratiei si Internelor le desfiinteaza. Ministerul Educatiei insa nu a fost anuntat.

Liceul Militar Neagoe Basarab din Buzau si Liceul Militar Constantin Brancoveanu din Ploiesti se vor desfiinta incepind cu acest an. Cele doua licee militare apartin de Ministerul Administratiei si Internelor, care a hotarit sa nu se mai sustina examene de admitere in acest an.

Desfiintarea institutiilor se va face pe masura ce elevii ajung in anii terminali. Primul liceu desfiintat va fi cel de la Buzau. Oficialii Ministerului Administratiei s-au gindit deja ca in toamna anului 2008 sa transfere elevii de la Buzau la liceul cu acelasi profil din Ploiesti. In cladirea liceului din Buzau se vor desfasura in continuare cursuri, insa pentru perfectionarea politistilor.

Scolile militare, desfiintate de UE

Surse din cadrul MAI au declarat ca toate aceste masuri intra in programul de reorganizare a invatamintului din Politie. In acelasi program se incadreaza si masura de a se scoate la concurs locuri atit pentru baieti, cit si pentru fete, luata in urma unor reclamatii primite de la Consiliul National impotriva Discriminarii.

In schimb, in raspunsul solicitat MAI se arata ca desfiintarea celor doua licee militare a fost prevazuta in Strategia actualizata de reforma institutionala a ministerului, in perioada 2005-2006, aprobata prin HG nr. 306 din 14 aprilie 2005.

Aceasta decizie a fost luata ca urmare a faptului ca baza de selectie pentru institutiile de invatamint postliceal si superior din Ministerul Administratiei este asigurata de liceele din sistemul national de invatamint.

In plus, in nici o tara din Uniunea Europeana, in structura Ministerelor de Interne nu exista institutii de invatamint liceal, se mai precizeaza in comunicat.

MEdC nu a fost anuntat de MAI

Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii ne-au declarat ca inca nu stiu nimic in legatura cu desfiintarea liceelor militare.

Pe noi nu ne-a anuntat nimeni. Dar daca este asa, profesorii se vor putea transfera la alte licee, spune Liliana Preoteasa, directorul Directiei de invatamint preuniversitar din cadrul MEdC.

In ceea ce priveste cladirile, Ministerul Educatiei are o idee: Poate Ministerul Administratiei ni le va lasa noua, pentru a face acolo licee cu profil teoretic, spune Liliana Preoteasa.

Facultati pentru militari

O alternativa pentru elevii care vor neaparat sa urmeze o cariera militara sint unitatile de invatamint care tin de Ministerul Apararii Nationale . Astfel, ei se pot inscrie, dupa ce termina un liceu teoretic, la Scoala postliceala de Maistri a Fortelor Navale.

Sau pot da admitere la universitatile cu profil militar, cum sint Academia Fortelor Aeriene Henri Coanda , Universitatea Nationala de Aparare, Academia Fortelor Terestre, Academia Navala Mircea cel Batrin, Academia Tehnica Militara sau Academia de Politie Al. I. Cuza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea