Social

UE va semna astazi dupa-amiaza acordul cu Serbia, anunta un diplomat european

Uniunea Europeana va semna astazi dupa-amiaza Acordul de Stabilizare si Asociere cu Serbia, dupa obtinerea unui compromis cu Olanda si Belgia, care se opuneau, a anuntat un diplomat european, citat de AFP.

Anterior, un diplomat olandez anuntase ca Belgia si Olanda au facut o noua propunere de compromis care sa permita semnarea acordului astazi.

Potrivit propunerii celor doua tari, care avea nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de state membre, UE poate semna Acordul de Stabilizare si Asociere cu Serbia (ASA), insotit de un acord interimar pentru implementarea detaliilor acestuia la reuniunea ministrilor de Externe de la Luxemburg.

Cele doua tari au pus insa conditia ca ratificarea ASA sa inceapa numai dupa ce UE convine in unanimitate ca Belgradul coopereaza pentru arestarea suspectilor de crime de razboi , iar acordul interimar sa intre in vigoare cu aceeasi conditie.

Majoritatea statelor membre sunt in favoarea semnarii acordului cu Serbia, primul pas spre o viitoare aderare, inainte de alegerile legislative din 11 mai care risca sa fie castigate de nationalisti, dar Olanda si Belgia au blocat aceasta initiativa in ultimele luni, cerand mai multa cooperare a Serbiei cu Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

Supusi unor presiuni exercitate de partenerii lor din UE, in special de presedintia slovena si de viitoarea presedintie franceza, olandezii si belgienii semnalasera in weekend ca sunt dispusi sa dea dovada de flexibilitate .

O prima propunere a celor doua tari era semnarea ASA in iunie, fara ca Belgradul sa beneficieze de avantajele comerciale sau de alt fel pe care le presupune acordul decat din momentul in care si-ar dovedi seriozitatea in urmarirea suspectilor de crime de razboi.

Ministrul sloven de Externe isi exprimase indoiala cu privire la viabilitatea acestei prime propuneri.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea