Social

UE recunoaste existenta Kosovo cu jumatate de gura

Spania, Slovacia si Cipru au refuzat din start sa recunoasca noul stat. Romania nu a mai iesit cu un refuz categoric la CAGRE. La numai o zi de la proclamarea independentei provinciei Kosovo, cele 27 de tari membre UE au fost mai dezbinate ca niciodata in privinta recunoasterii noului stat autoinfiintat pe harta Europei, Kosovo. Singurul punct asupra caruia s-au inteles ieri sefii diplomatiilor europene a fost ca fiecare stat din UE „va decide, potrivit practicilor nationale si normelor juridice”, recunoasterea sau nu a independentei Kosovo. Declaratia comuna a celor 27 de ministri a fost urmata de anuntul sefului diplomatiei franceze, Bernard Kouchner , care a declarat ca Parisul intentioneaza sa recunoasca independenta noului stat. Gestul Frantei a fost urmat de Marea Britanie, Italia, Germania.Reuniti la Bruxelles, in cadrul Consiliului Afacerilor Generale si Relatiilor Externe (CAGRE), sefii diplomatiilor din UE nu au reusit insa sa adopte o pozitie unitara.

Occidentul incearca sa linisteasca o Serbie schingiuita

Cei mai ferventi sustinatori ai Kosovo au fost ministrii de Externe britanic, francez, german si austriac. Daca David Miliband a justificat pozitia Londrei prin faptul ca „Europa trebuie sa demonstreze o capacitate de conducere reala prin asigurarea stabilitatii si pacii in Balcanii de Vest”, seful diplomatiei franceze le-a urat, cat se poate de direct si la obiect, „mult succes” kosovarilor. Si ministrul austriac de Externe, Ursula Plassnik, a subliniat ca Viena nu va fi „nici inainte, nici in urma” in problema recunoasterii independentei Kosovo in raport cu partenerii sai din UE. La randul sau, premierul demisionar al Italiei, Romano Prodi, a tinut sa linisteasca Belgradul ca Europa ii va fi mereu aproape.

Un „NU” clar Pristinei

In ciuda faptului ca in declaratia comuna a ministrilor de Externe se pune accentul asupra faptului ca „portile Uniunii Europene le sunt deschise si Serbiei, si Kosovo”, unele capitale europene au refuzat inca de la inceputul reuniunii sa recunoasca noul stat. „Spania nu recunoaste independenta Kosovo ”, a reiterat seful diplomatiei de la Madrid, Miguel Angel Moratinos, argumentand ca tara sa considera ca declararea independentei „nu respecta dreptul international ” si adaugand ca, pentru a fi legala, secesiunea ar avea nevoie fie de un acord intre Serbia si Kosovo, fie de o noua rezolutie a ONU, informeaza Reuters. La randul sau, Slovacia a afisat o pozitie similara. Bratislava nu va avea relatii diplomatice cu Kosovo, iar in urmatoarele patru luni urmeaza sa fie decisa politica slovaca fata de noul stat. Independenta ar fi un precedent periculos, care ar putea inspira elemente radicale in cadrul minoritatilor nationale din mai multe state, considera autoritatile slovace, ale caror temeri au fost impartasite si de cele de la Nicosia.

Cioroianu: recunoasterea, prerogativa nationala

In ciuda faptului ca Romania nu va recunoaste independenta Kosovo (aceasta fiind o prerogativa nationala asa cum se arata in documentul convenit la CAGRE), ea va participa la misiunea Uniunii Europene din autoproclamatul stat. Ministrul de Externe Adrian Cioroianu a explicat ca misiunea a fost anuntata inaintea declararii independentei (apropo de faptul ca Romania nu recunoaste Kosovo, ceea ce ar insemna ca trimite forte pe teritoriul Serbiei). In plus, misiunea nu se duce in zona la invitatia Pristinei, a declarat seful diplomatiei de la Bucuresti, Adrian Cioroianu, la sfarsitul reuniunii CAGRE. In ceea ce priveste negocierile din cadrul Consiliului el a explicat ca „a fost o discutie destul de lunga si, prin rafinari succesive, s-a ajuns la solutia unui document la care delegatia spaniola a avut o contributie decisiva”, informeaza Mediafax. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea